×
MotherClub.cz

Ovoce pro děti. Které druhy jsou nejvhodnější, odkdy a v jaké podobě?

Ovoce pro děti

Zelenina i ovoce pro děti patří mezi velice důležité první příkrmy. Které druhy ovoce jsou nejvhodnější, odkdy je můžeme dětem nabízet a v jaké podobě? Určitě je lepší neodbývat děti ovocnými kapsičkami s lisovanou ovocnou šťávou či dření, ideální totiž je věnovat se přípravě dětské svačinky doma, a nakoupit si opravdu čerstvé a kvalitní ovoce. Jak na to?

Od kdy dávat dítěti syrové ovoce

Čerstvé ovoce je pro děti určitě nejvhodnější, protože vařením se ničí obsažené vitamíny. Ovoce pro děti se však vyplatí zpočátku určitě podávat vařené, a to z toho důvodu, že čerstvé ovoce by miminko mohlo hodně nadýmat a nebylo by pro jeho citlivý trávicí trakt dobře stravitelné.

Mezi první příkrmy od ukončeného 4. měsíce patří především zelenina, a to vařená. Ovoce přichází na řadu až později, a to tedy nejprve tepelně zpracované, například ve formě ovocných přesnídávek. Proto ovoce v syrovém stavu nabízejte raději až dětem od ukončeného 8. měsíce, a nejprve určitě nekyselé, nenadýmavé druhy bez malých zrníček jako jsou třeba banány, jablka, meruňky, nektarinky, broskve, případně švestky.

První ovoce pro kojence

Tepelně upravené ovoce můžete miminkům začít nabízet již od ukončeného 4. měsíce, anebo později dle vlastního uvážení. Ideální na první lžičku pro dítě je ovocná přesnídávka z jablíček, broskví, meruněk, případně hrušek. Pokud chcete zkoušet jiné druhy ovoce, začněte velmi opatrně, aby se vám dítě neosypalo. Samozřejmě miminko může i vařené borůvky, jahody, maliny, ale opatrně například s černým nebo červeným rybízem a angreštem. Ostatně i maliny mohou být velmi kyselé. Borůvky jsou ale velice zdravé a obvykle i velmi dobře snášeny, avšak pozor na množství, aby se vám po nich dítě vykakalo. Patří totiž mezi potraviny, které staví průjem.

Kyselé ovoce zase může u dítěte způsobit kopřivku. Rizikové jsou i jahody a maliny, které mohou vyvolat alergii. Tepelná úprava ovoce pro kojence je důležitá jak pro lepší stravitelnost, tak právě kvůli rizika alergické reakce. Při mnohých alergiích je právě tepelně upravené ovoce snášeno daleko lépe. Příkladem jsou třeba jablka a jahody, na které bývá alergie nejčastější, a to mnohdy zkřížená alergie s alergií na ořechy a na pyl břízy. Syrová jablka i jahody mohou silně alergizovat, kdežto tepelně upravené ne.

Čerstvé ovoce pro kojence obsahuje řadu vitamínů

Jakmile vaše dítě dobře snáší první příkrmy, a to jak zeleninu, tak tepelně upravené ovoce, můžete začít zkoušet dávat i ovoce syrové. Jak již bylo zmíněno, ideální čas je po 8. ukončeném měsíci, ale někteří rodiče dávají čerstvé ovoce dětem daleko dříve.

Nejprve můžete vyzkoušet banán, ten se velmi dobře toleruje i dříve, dále následuje jablko, borůvky, meruňky, nektarinky nebo broskve, švestky či třešně, které jsou pro děti velice zdravé. Pokračovat můžete jahodami a dalším lesním a zahradním ovocem, například ostružinami, mirabelkami a podobně. Hruška je vcelku nadýmavá, ale proč i ji opatrně nevyzkoušet.

Základní druhy ovoce pro kojence:

Jablka – mají hodně vlákniny, pektinu, vitamínu C, podporují dobré zažívání a celkově uklidňují

Banán – obsahuje hodně hořčíku a draslíku, také vlákninu, podporuje dobrou náladu

Borůvky – obsahují hodně železa, vlákniny, dezinfikují střeva a působí proti průjmu

Jahody – obsahují hodně vitamínu C a železa, často na ně bývá alergie

Meruňky – obsahují vitamíny skupiny B, betakaroten, vitamín C a železo, jsou proti chudokrevnosti

Třešně – obsahují hodně železa, draslíku, vitamínu A,  jsou dobré na močové cesty

Ovoce pro roční dítě

Ovoce pro roční dítě určitě už může být v čerstvém stavu a pomalu lze vyzkoušet třeba i kyselejší bobule jako je třeba rybíz. Angrešt je například velmi špatně stravitelný, ten se nedoporučuje vůbec. Můžete pomalu začít zkoušet dávat dítěti i citrusy, tedy pomeranče, mandarinky, kousek kiwi a další tropické ovoce. Dobře je snášené například mango. Každý nový druh ovoce je lepší zkoušet postupně a ve velmi malém množství. Nekombinujte více druhů ovoce, které dítě ještě nejedlo, najednou!

Po jednom roce už může dítě i některé druhy sušeného ovoce a například také lyofilizovaného ovoce. Záleží vždy ale na spoustě okolností. Ovoce je velice zdravé a určitě je vhodné na svačinku místo sladkostí, ovoce pro děti do školky či do škol v rámci různých výživových programů nabízejí i nejrůznější firmy.

Domácí kaše pro kojence. Recepty na dobré a zdravé příkrmy

Zásadní je to, aby ovoce pro děti bylo čerstvé, kvalitní, ideální bio či přímo ze sadu nebo ze zahrádky, bez chemického postřiku.

Lyofilizované ovoce pro děti

Lyofilizované ovoce je ovoce sušené mrazem. Neobsahuje nic navíc, je pouze zbaveno vody, navíc si uchovává všechny své cenné živiny, vitamíny a minerály. Lyofilizované ovoce dětem velice chutná, je to vlastně náhrada sladkostí. Hezky křupe, rozpouští se na jazyku, je barevné, děti zkrátka baví. Podávat ho můžete spíše starším dětem, rozhodně těm, které už mají zuby a konkrétní ovoce dobře snášejí i v jeho základní čerstvé podobě. U lyofilizovaného ovoce je třeba jen dávat pozor na velmi jemný, sypký prášek, který by děti ve své dychtivosti mohly vdechnout a začít se jím dusit.

Ovoce sušené mrazem se hodí na cesty. Nezkazí se, neplesniví, neshnije, nemusíte ho omývat. Navíc je k dostání po celý rok, takže si i v zimě může vaše dítě dopřát jahody nebo maliny. Křupavé ovoce je velmi prakticky upotřebitelné a chutné. Hodí se i do mateřských školek, mohou ho už batolata. Dá se pojídat jen tak na chuť, můžete ho dítěti přidat do kaše, jogurtu, pudinku, ozdobit s ním dětský dort a podobně.

Sušené ovoce pro kojence

Sušené ovoce je hodně sladké. Na to je třeba dávat pozor, pokud budeme sušené ovoce nabízet dětem. Při sušení dochází k fermentaci, sušené ovoce je nasládlé, obsahuje hodně cukru. Často se v něm navíc také objevují plísně a kvasinky. Problémem může být i uchovávání sušeného ovoce. Samozřejmě se nezkazí, ale pokud není ošetřeno oxidem siřičitým, může obsahovat více plísní a procházet procesem fermentace a rozkladu. V dnešní době se propaguje konzumace přirozeně uschlého ovoce, nesířeného, tedy bio.

Jak správně sušit ovoce? Je to hračka a výsledkem je vitamínová bomba

Počítejte s tím, že každé sušené ovoce může dítě hodně nadýmat. Ne vždy zajistíte kvalitní proces sušení tak, aby ovoce neplesnivělo. Spory plísní v sušeném ovoci nejsou vidět. Vsaďte tedy určitě na kvalitu a raději si připlaťte. Jedna věc jsou křížaly a sušené švestky připravené doma, druhá věc kupované sušené nesířené meruňky a podobně. Dítě může určitě vyzkoušet nesířené rozinky a brusinky, další výběr je na vás s ohledem na obsah cukru v ovoci. Nejsladší jsou datle, fíky dětem obvykle moc nechutnají a mají zrníčka, příliš tvrdé ovoce zase děti těžko pokoušou.

Sušené ovoce je vždy lepší raději nabízet dítěti až po jednom roce věku. Určitě dávejte pozor na semínka, pecičky, slupky a ostré stopky, které by mohly v různém sušeném ovoci zůstat.

Jak připravit ovoce pro kojence

Malé shrnutí: ovoce pro miminko vždy tepelně upravujeme, pro skoro roční dítě chystáme i čerstvé. Po roce zkoušíme i sušené ovoce nebo ovoce lyofilizované. Děti milují přesnídávky, ale ovoce lze přidávat i do kaše, pudinku, jogurtu, rýžového nákypu, dětského piškotového dortu, nebo nechat dítěti ovoce sníst jen tak na talíři. Ovoce zásadně dětem nepřislazujeme, není to potřeba! U kojenců a batolat pozor také na slupky, pecky a drobná zrníčka, které se miminkům nedávají, protože mají velmi citlivé zažívání.

Vynikající jsou například domácí ovocné jogurty a dezerty nebo koktejly, ale i v tomto případě pozor na obsah cukru či na to, čím dítěti ovocnou dobrotu přisladíte. To vše se samozřejmě týká již starších dětí. Dříve oblíbené ovocné pěny dětem nedávejte. Jsou ze syrových šlehaných bílků, riskovali byste salmonelózu.

Ovocný talíř pro děti

Nejlepší je nabídnout dítěti ovoce na talíř. Dobře omyjte, oloupejte a pokrájejte různé druhy ovoce, uložte na talíř tak, aby to hezky vypadalo a dětem se to líbilo, a máte hotovo! Dítě si samo může vybrat, které ovoce si sní. Je pěkné zkombinovat různé barvy nebo z ovoce sestavit obrázek, například panáčka nebo zvířátko. Čím budete kreativnější, tím lépe!

Chybět by neměla jablka, hrušky, banány, nektarinky, broskve, meruňky, mango, jahody, borůvky, švestky a podobně. Může jít o sezónní ovoce a to, co seženete.

Nejvíce vás zajímá:

Početí miminka:

Děti:

Zdraví:

Vaření pro děti:



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*