Menu
MotherClub.cz
Dětské nemoci

Těžké kovy v dětské stravě. Jaké mohou mít dopady na děti a jak se jim vyhnout?

Spotřebitelské testy ukázaly hladinu arzenu, kadmia a olova v oblíbených potravinách pro děti a batolata.

Těžké kovy brání správnému vývoji dětí

Olovo již bylo nalezeno i v pitné vodě, některé druhy ryb obsahují vysokou úroveň rtuti a v rýži bylo objeveno znepokojivé množství arzenu. Těžké kovy se však mohou vyskytovat i v dalších potravinách. Naposledy testy ukázaly na obsah arzenu, kadmia a olova v potravinách pro kojence a batolata. Jednalo se o výrobky z obilovin, ovoce i zeleniny. Konzumace těžkých kovů však může poškodit zdraví dětí i dospělých a ohrozit kognitivní vývoj u velmi malých dětí. „Děti a batolata jsou obzvlášť zranitelné ohledně vývoje mozku a dalších orgánů,“ říká James E. Rogers, PhD., ředitel výzkumu a testování bezpečnosti potravin v Consumer Reports a dodává: Navíc absorbují ze stravy více těžkých kovů, než dospělé osoby.“ Z toho důvodu se vědci z Consumer Reports rozhodli analyzovat 50 celostátně distribuovaných balených potravin určených pro kojence a batolata. Kontrolovali hlavně kadmium, olovo, rtuť a organický arzén, tedy nejškodlivější kovy pro naše zdraví.

Znepokojující výsledky testů

  • Každý dětský výrobek ukázal měřitelné množství kadmia, anorganického arzenu nebo olova.
  • Asi 68 % potravin vykazovalo znepokojující úroveň alespoň jednoho těžkého kovu.
  • 15 potravin představovalo potencionální zdravotní riziko pro dítě, které pravidelně konzumuje jednu dávku a více denně.
  • Svačiny a produkty obsahující rýži nebo sladké brambory měly obzvláště vysokou hladinu těžkých kovů.
  • Organické potraviny pravděpodobně obsahovaly těžké kovy ve stejné hladině jako ty konvenční.

Co na to výrobci?

Společnost Consumer Reports kontaktovala výrobce dětských potravin zahrnuté v testování. Všichni zdůraznili důležitost bezpečnosti a uvedli, že těžké kovy se mohou vyskytovat v potravinách přirozeně. Většina z nich uvedla i to, že provedla vlastní testování a dodržovala limit pro hladinu těžkých kovů v potravinách pro kojence a batolata.

Růst dětí a jeho poruchy. Jaká existuje léčba?

Testy přišly i s pozitivními výsledky

„Výsledky jsou sice znepokojivé, ale rodiče dětí nemusí panikařit,“ uklidňuje James Dickerson, PhD., vedoucí vědecký pracovník společnosti Consumer Reports a poznamenává, že konzumace těchto potravin nezaručuje, že se u dítěte objeví zdravotní problémy. Pouze to ukazuje na to, že riziko vzniku zdravotních potíží je o něco vyšší. Nemoci vznikají i na jiných faktorech, jako je např. genetika a jiné zdroje těžkých kovů, kam patří třeba olovnatá barva nebo kontaminovaná voda. Testování mělo i povzbudivé nálezy. Ukázalo se, že 16 výrobků má velmi nízkou úroveň těžkých kovů, což znamená, že ostatní výrobci dětských potravin by jí měli být schopni dosáhnout také.

Jak mohou těžké kovy poškodit děti?

Lidské tělo potřebuje určité množství kovů, jako je např. železo a zinek, aby správně fungovalo. Avšak kadmium, arzen, olovo a rtuť sem nepatří a představují zvláštní riziko pro malé děti. Pokud se děti vystaví těžkým kovům v raném věku, zvýší se riziko několika zdravotních problémů, mohou se snížit jejich hodnoty IQ a změnit chování spojené s autismem, hyperaktivitou a nepozorností. Nebezpeční těžkých kovů roste v průběhu často, protože se hromadí v ledvinách a dalších vnitřních orgánech. Toxiny zůstávají uvnitř nás a zvyšují riziko vzniku rakoviny močového měchýře, plic a kůže. Dále také kognitivní i reprodukční problémy a diabetes 2, typu.

Jak moc je nebezpečný arsen v rýži a můžeme jeho množství ovlivnit?

Jak se těžké kovy dostávají do jídla?

Většina kovů v potravinách pochází z půdy nebo vody, která byla kontaminována buď zemědělskými, nebo výrobními postupy (např. používání pesticidů, těžba tavením). Plodiny společně s vodou absorbují ze země různé sloučeniny. Ukázalo se, že rýže je schopná pohltit až 10x více arzenu než jiné plodiny. U balených potravin mohou zvýšit hladinu těžkých kovů i výrobní procesy a kovové stroje.

Ekologické neznamená bezpečnější

Přestože potraviny s eko certifikací mají své výhody, obsah těžkých kovů často neovlivní. 20 % ekologických výrobků mělo v testu stejnou hladinu těžkých kovů jako konvenční potraviny. „Arzen a olovo se v minulosti používaly jako pesticidy,“ říká Charlotte Vallaeys, odbornice na označování potravin pro spotřebitele. „ A i přesto, že tyto kovy jsou podle ekologických předpisů zakázány, jsou již přirozeně obsaženy v půdě, takže se dostanou i do bio potravin,“ dodává. Tento fakt může překvapit mnoho rodičů, kteří se snaží vyhýbat rizikovým látkám. Podle průzkumu celých 39 % rodičů kupujících ekologické potraviny mají jako hlavní důvod to, že přece neobsahují olovo, arzen a další těžké kovy.

Alergie na jídlo u miminka. Jak ji poznáte a dá se jí vyhnout?

Těžkým kovům se můžete vyhnout

Dickerson upozorňuje rodiče dětí na to, aby pamatovali, že vystavení těžkým kovům nezaručuje zdravotní problémy u dětí. Pokud mají v tomto ohledu strach, měli by se o stravě poradit se svým pediatrem. Z potravin není bohužel možné zcela odstranit těžké kovy, ale lze minimalizovat jejich účinky na organismus.

  1. Omezte dětskou stravu s obsahem obilné rýže. Rýže je nejčastější potravinou kojenců, protože se snadno konzumuje a navíc obsahuje i potřebné železo. Zkuste ale část rýže nahradit jinými obilovinami, které vašemu dítěti dodají prospěšné látky a nebudou obsahovat velké množství arzenu.
  2. Vybírejte si správnou rýži. Podle testů měla nejvíce arzenu rýže hnědá. Nejlepší volbou je bílá rýže basmati z Kalifornie, Indie a Pákistánu a pak také sushi rýže z USA. Pozor na rýžové koláčky, krekry a těstoviny, které obsahují velké množství arzenu.
  3. Omezte balené potraviny. Mnoho z nich totiž obsahuje rýžovou mouku a navíc ani neposkytují dostatečnou výživovou hodnotu.
  4. Vyhledávejte čerstvé potraviny, jako jsou jablka, hrušky, banány, avokádo, hroznové víno, broskve, jahody, jogurty, vajíčka, fazole, ječmen a sýry.
  5. Buďte opatrní na ovocné šťávy. Minulé testy Consumer Reports našly v mnoha značkách jablečných a hroznových šťáv anorganický arzen a olovo. Navíc jsou ovocné šťávy zdrojem koncentrovaných cukrů a nemají dostatek vlákniny.
  6. Nedávejte dětem čokoládu. Kakaový prášek může obsahovat kadmium nebo olovo.
  7. Vybírejte si správné ryby. Tuňák velkooký, makrela obecná, žralok a mečoun jsou velmi bohaté na rtuť. Malé děti a ženy v reprodukčním věku by se těchto ryb měly zcela vyvarovat.
  8. Zkontrolujte vodu. Pokud dostává svou vodu ze studny nebo má váš dům starší potrubí, je dobré nechat si otestovat složení vody. Těžké kovy mohou proniknout do studně a starší potrubí bývá vyrobené z olova.
  9. Dávejte dětem pestrou stravu. Pokud bude dítě jíst dostatek ovoce, zeleniny a obilovin, dodáte jim vápník, železo, selen, zinek i vitamin C a jejich organismus bude posílený a schopný vyrovnat se nástrahám těžkých kovů.

Ohodnoťte tento článek:
3,3
Právě čtete

Těžké kovy v dětské stravě. Jaké mohou mít dopady na děti a jak se jim vyhnout?