Batáty jsou jednoduché na přípravu a mají podobné výživové hodnoty jako brambory, proto je lze bez obav zařadit do jídelníčku kojenců i dospělých – například ve formě pyré, na kterém si pochutnají jak děti, tak jejich rodiče. Jak batátové pyré připravit a proč je konzumace batátů přínosná pro naše zdraví?
Málo kalorií, zato spousta vitamínů
Batáty, které jsou známé také pod označením sladké brambory, obsahují celou řadu zdraví prospěšných látek. Patří mezi ně – stejně jako v případě klasických brambor – především vitamin C, který je důležitý pro správné fungování imunitního systému i zdraví cév, kostí, zubů a dásní. Batáty jsou rovněž zdrojem vitaminu B6, který se podílí na optimální funkci nervového systému a mírní deprese, menstruační bolesti, těhotenské nevolnosti i astmatické záchvaty.
A neměli bychom zapomínat ani na obsah betakarotenu, draslíku a látek, které zabraňují vzniku rakoviny – zeaxantinu, luteinu, kyseliny chlorogenové a rostlinných sterolů.
Odkdy podávat batátové pyré kojenci?
Batátové pyré lze ve formě příkrmů podávat od ukončeného čtvrtého měsíce. Můžete do něj přidat i další druhy zeleniny, popřípadě ovoce. Batáty jsou skvělé v kombinaci s mrkví, banánem, mangem, řepou či například květákem. Zároveň lze na pyré použít vařené, dušené i pečené batáty. Vaší ratolesti možná bude chvíli trvat, než si na chuť batátů zvykne, nicméně většina dětí si je díky sladké chuti brzy zamiluje.
Recept na batátové pyré
Zkuste tento základní recept na zdravé batátové pyré, které je vhodné pro kojence a po menší úpravě i pro dospělé. Dospělí strávníci si jej mohou dám s čímkoliv, k čemu by za normálních okolností konzumovali bramborovou kaši.
Postup přípravy
- Batáty oloupeme, nakrájíme a uvaříme ve vodě doměkka. Poté je rozmixujeme tyčovým mixérem, vmícháme kvalitní olej a v případě potřeby trochu vody.
- Do části pro dospělé zašleháme smetanu, přidáme sůl dle chuti a štědrou špetku sušeného tymiánu.