Proč vyhledávat AZO FREE barviva v potravinách a čím azobarviva škodí dětem?
Šárka Jirchářová
9. 4. 2019
Potravinářská barviva se nachází ve velkém množství zpracovaných potravin. Jsou součástí sušenek, pomazánek, cukrářských výrobků, dortů, bonbonů, sirupů, limonád a některých léků. Která barviva jsou zdravotně nezávadná a jaká nám mohou naopak škodit?
Dělení barviv
Přírodní – získávají se z přírodních zdrojů, jako jsou rostliny, živočichové a nerosty
Přírodně identická – po chemické stránky jsou stejné jako přírodní, ale vyrábí se synteticky
Syntetická – vyrábí se z ropných produktů a většina z nich se v přírodě nenachází, proto bychom se těmto barvivům měli vyhýbat
Přírodní versus syntetická barviva
Barviva nesou označení E100 – E182. Některá potravinářská barviva mají přírodní původ. Jedná se např. o karotenoidy, chlorofyly, pektin, kyselinu citrónovou, karamel a agar. Jiná jsou vyrobená uměle. Určitá syntetická barviva mohou mít negativní vliv na vývoj plodu, růst dětí a jejich chování. U citlivých jedinců se může kvůli syntetickým barvivům objevit astma nebo alergie.
Potravinářská barviva v dětském jídle. Je libo dehet nebo rozdrcené brouky?
Azobarviva, která mohou nepříznivě ovlivňovat činnost a pozornost dětí:
- tartrazin E102
- chinolinová žluť SY E104
- žluť SY E110
- azorubin E122
- amaranth E123
- ponceau 4R E124
- červeň 2G E128
- červeň allura E129
- brilantní čerň E151
Používání některých potravinářských barviv se řídí hygienickými předpisy a příslušnými technickými normami, a to hlavně vyhláškou č. 4/2008 Sb. Ze dne 3. ledna 2008. Ta stanovuje druhy a podmínky použití aditiv a extračních rozpouštědel při výrobě potravin. U barviv E110, E122, E124 a E155 je nejvyšší povolené množství 50 mg/1 kg jednotlivě nebo v kombinaci.
Azobarviva mohou číhat i v lécích
Chování a pozornost dětí mohou ovlivňovat i barviva, která se nachází v lécích. Neznamená to však, že všechny barevné léky obsahují nebezpečná aditiva. Jejich sytou barvu jim mohou dodávat i přírodní barviva ze zeleniny nebo ovoce. Pediatr Martin Gregora apeluje na všechny rodiče: „Vybírejte takové léky, které tlumí bolest, snižují horečku a zmírňují záněty různého původu a zároveň neobsahují azobarviva.“ Na přítomnost azobarviv se můžete zeptat přímo svého lékaře nebo lékárníka. Složení léku si můžete sami zkontrolovat na příbalovém letáku. Výrobce zde totiž musí uvést varování na možný vliv na lidský organismus. Podrobné informace o složení léků najdete v databázi léků na webu Státního ústavu pro kontrolu léčiv.
Jde to i přírodně
Pokud chce v kuchyni kouzlit nejen s chutěmi, ale i barvami, vezměte si na pomoc koření, ovoce a zeleninu. Sytě žluté barvy dosáhnete pomocí kurkumy, kari koření, šafránu nebo světlice barvířské. Zelenou barvu dodá jídlu pandan, ramie, chlorella, zelený ječmen nebo třeba matcha čaj. Pro červenou barvu si kupte řepu a fialovou barvu získejte vyvařením černé rýže. Pokud budete chtít upéct moučník a dodat mu barvu kupovaným potravinářským barvivem, dívejte se po AZO FREE barvivech, které našemu zdraví nijak neškodí.