Omega-3 mastné kyseliny v těhotenství a při kojení. Proč jsou důležité?
Šárka Jirchářová
27. 11. 2020
Zdravé tuky jsou klíčové pro správný vývoj miminka. Při kojení pak zlepšují kvalitu mateřského mléka a dodávají dítěti vše, co právě potřebuje.
Co jsou omega-3 mastné kyselíny?
Patří mezi esenciální polynenasycené tuky, které si tělo nedokáže samo vytvořit. Proto je nutné tyto tuky ze stravy přijímat, abyste udrželi své tělo zdravé, a během těhotenství i kojení získalo miminko optimální množství potřebných tuků.
3 hlavní typy omega-3 mastných kyselin
EPA (kyselina eikosapentaenová)
Mastná kyselina zastává v těle mnoho základních funkcí. Má pozitivní vliv proti depresivním stavům a slouží k tvorbě signálních molekul nazývaných eikosanoidy, které dokážou snížit zánět. EPA se nachází primárně v tučných rybách, mořských plodech a rybím oleji.
DHA (kyselina dokosahexaenová)
Mastná kyselina obsažená hlavně v tučných rybách, mořských plodech, řasách a rybích olejích funguje jako strukturní složka v buněčných membránách, zejména v nervových buňkách mozku a očí. Tvoří přibližně 40 % polynenasycených tuků v mozku. Obzvlášť potřebná je během těhotenství a kojení, protože tvoří základ pro správný vývoj nervového systému miminka. Určité množství DHA obsahuje i mateřské mléko. Vždy ale záleží na tom, kolik DHA žena ze stravy přijímá.
ALA (kyselina alfa-linolenová)
ALA je nejběžnější mastnou kyselinu, kterou lze najít v rostlinných potravinách s vyšším obsahem tuku, hlavně pak ve lněném semínku, chia semínkách a vlašských oříškách. ALA dodává tělu potřebnou energii.
Největší přínosy omega-3 mastných kyselin pro zdraví
- Snižují hladinu triglyceridů v krvi.
- Působí jako prevence rakoviny tlustého střeva, prostaty a prsu.
- Podporují zdraví jater.
- Snižují úzkostné stavy a deprese.
- Zmírňují příznaky zánětlivých autoimunitních onemocnění, jako je např. revmatoidní artritida.
- Fungují jako pomocník při silných menstruačních bolestech.
- U dětí s ADHD mohou výrazně zlepšit různé příznaky této nemoci.
- Pomáhají předcházet astmatu u dětí a dospívajících.
- DHA užívané během těhotenství a kojení zlepšuje inteligenci a podporuje zdraví očí miminka.
- Některé studie spojují vyšší příjem omega-3 s nižším rizikem Alzheimerovy choroby a demence.
Kolik omega-3 byste měla užívat?
Pro optimální příjem omega-3 je vhodná konzumace tučných ryb nejméně 2x týdně. Těhotné a kojící ženy by měly k doporučenému příjmu přidat dalších 200 mg DHA.
Podle výživových tvrzení Evropské unie by měla žena v těhotenství přijmout alespoň 250 mg DHA denně. Jednoduchým způsobem, jak si dávku pohlídat, je užívání vhodného doplňku stravy v kombinaci s konzumací tučných mořských ryb 2x za týden.
Potraviny s vysokým obsahem omega-3 mastných kyselin
- Losos (EPA a DHA)
- Olej z tresčích jater (EPA a DHA)
- Sardinky (EPA a DHA)
- Ančovičky (EPA a DHA)
- Lněné semínko (ALA)
- Chia semínka (ALA)
- Vlašské ořechy (ALA)
Spoustu EPA a DHA obsahuje většina druhů tučných ryb. Slušné množství se nachází také v mase, vejcích a mléčných výrobcích ze zvířat krmených trávou nebo chovaných na pastvinách. ALA obsahují rovněž konopná semínka, sója, špenát a růžičková kapusta.
Jen 4 z 10 žen konzumují při kojení víc ovoce a mléčných výrobků, ukázal průzkum
Význam omega-3 v těhotenství
Během těhotenství už žena nenese zodpovědnost jen sama za sebe, ale také za nově vznikající život. Pokud chce, aby se její miminko dobře vyvíjelo, je potřeba zajistit si zdravý jídelníček. Každodenní strava by měla být vyvážená a obsahovat nejen vitaminy a kyselinou listovou, ale také omega-3 mastné kyseliny, které mají přímý vliv na vývoj kostí, zraku, srdce, mozku a imunitního systému.
Potřeba DHA stoupá zejména ve 2. trimestru, kdy dochází k bouřlivému vývoji mozku dítěte. Pokud se v krvi matky nachází dostatečná koncentrace DHA, mohou se miminku správně rozvíjet oči i budoucí intelektuální schopnosti. Optimální hladina DHA navíc působí jako vhodná prevence vzniku diabetu, aterosklerózy a poruch imunitního systému. Nedostatek DHA v buněčných membránách může vést k poruchám soustředění a psychickým potížím v pozdějším věku dítěte.
Omega-3 během kojení
Podle zdravotnických organizací závisí obsah živin v mateřském mléce na tom, co matka konzumuje. Proto by její strava měla být vyvážená, pestrá a obsahovat všechny živiny, které potřebuje ona i její dítě. V době kojení je třeba dbát především na dostatečný příjem omega-3 mastných kyselin. Obzvlášť kyselina DHA podporuje proces správného vývoje mozku, nervového systému i zraku kojence.