Menu
MotherClub.cz
Kojení

Jen 4 z 10 žen konzumují při kojení víc ovoce a mléčných výrobků, ukázal průzkum

Redakce

Redakce

15. 10. 2019

České ženy si uvědomují, že je dostatek tekutin a zdravá strava v průběhu kojení velmi důležitá. Jíst více ovoce a zeleniny chce před porodem naprostá většina z nich, jen 4 z 10 matek ale svému předsevzetí po porodu dostojí, naopak mléčných výrobků nakonec matky konzumují více než původně deklarovaly před porodem. Většina maminek si však hlídá pitný režim. Poukazuje na to Nadační fond 1000 dní do života, který ve spolupráci se Společností pro výživu nechal vypracovat průzkum týkající se nejen stravovacích zvyklostí kojících žen.

„Co se českých žen týče, velmi pozitivním zjištěním je zvýšený příjem tekutin při kojení, který je klíčový. Maminkám ale mnohdy chybí nutričně vyváženější strava,” komentuje výsledky průzkumu, který byl prováděn na vzorku těhotných žen a žen, jež už malé dítě mají, MUDr. Petr Tláskal, CSc., primář oddělení léčebné výživy FN Motol v Praze a člen správní rady Nadačního fondu 1000 dní do života.

Většina těhotných chce po porodu jíst zdravěji, realita je však jiná

Odpovědi respondentek ukázaly, že se zdravěji chce stravovat většina nastávajících matek. Hned 63 % těhotných a žen, které v brzké době plánují přivést na svět potomka, chce po porodu pít více tekutin. Kojící ženy pak uvedly, že více vody, ovocných čajů nebo mléčných nápojů, které jsou pro ně nejvhodnější, přijímá dokonce 67 % z nich. Ženy také ve velké míře plánují jíst více ovoce a zeleniny, tuto odpověď uvedlo 7 z 10 respondentek. Skutečnost je ale odlišná, více těchto na vitamíny a minerální látky bohatých potravin zařadilo jen 41 % matek. Naopak každá pátá matka přiznala, že svůj jídelníček během kojení vůbec nezměnila.

Očekávání budoucích matek naopak předčila realita ohledně konzumace mléčných výrobků. Jen třetina žen jich po porodu chtěla přijímat více, nakonec ale zvýšené množství jogurtů, mléka nebo kysaných potravin zařadily 4 matky z 10.

 

  • 63 % prvorodiček plánuje při kojení přijímat více tekutin, 67 % matek tak skutečně učinilo
  • 31 % žen chce po porodu zařadit více mléčných výrobků, nakonec tak ale učinilo hned 39 % dotazovaných
  • 72 % těhotných chce jíst více ovoce a zeleniny, na vitamíny a minerální látky bohaté potraviny ale po porodu více přijímalo jen 41 % kojících

 

Pestrá strava a tekutiny jsou klíčové pro kvalitu mateřského mléka, jak ale připomíná MUDr. Petr Tláskal, CSc., který je zároveň předsedou Společnosti pro výživu, dostatečně pestrá strava kojící ženy má přímou spojitost s kvalitou mateřského mléka, které je v počátcích života jediným zdrojem živin novorozence. „Pokud se kojící žena stravuje správně, obsahuje mateřské mléko vše potřebné pro růst a vývoj dítěte. Jeho složení odpovídá všem nárokům rostoucího dětského organismu: podporuje správný vývoj metabolismu, růst a vývoj mozku, rozvoj zažívacího traktu a také imunitního systému,” vyjmenovává MUDr. Tláskal, proč je strava matky, a tedy i kvalita jejího mateřského mléka tak důležitá. Ostatně o kvalitě mateřského mléka a jeho prospěšnosti jsou dle průzkumu přesvědčeny téměř všechny prvorodičky a více jak 90 % maminek, které mají alespoň jedno dítě.

To, jak se žena v průběhu kojení stravuje, je klíčové jak pro ni, tak i pro dítě. Mnohé složky výživy se prostřednictvím mateřského mléka dostávají také k dítěti. Množství a kvalita mléka jsou tedy mimo jiné závislé na množství a kvalitě živin, které kojící matka přijímá. Potrava ale také kojící ženě kompenzuje ztrátu živin, která je způsobena tvorbou mateřského mléka. V průběhu kojení by tak měla každá žena navýšit svůj energetický příjem o zhruba 300 až 500 kilokalorií, což je asi o pětinu víc energie než před otěhotněním.

Pokud mohou, měly by ženy kojit aspoň 6 měsíců

Plné kojení po dobu prvních šesti měsíců života dítěte doporučuje jak Nadační fond 1000 dní do života, tak například i Světová zdravotnická organizace (WHO), Česká pediatrická společnost či Ministerstvo zdravotnictví ČR. „Plné kojení v této době je to nejlepší, co může matka pro své dítě udělat. Pokud ale žena nemá z nějakého důvodu mléka dostatek, není třeba se zbytečně stresovat. Pro potřeby kojenců existuje velmi kvalitně upravená náhradní mléčná výživa,” dodává MUDr. Petr Tláskal, CSc.

Složení jídelníčku kojící ženy

Denní příjem kojící ženy by měl být navýšen zhruba o pětinu, což je asi 300 až 500 kilokalorií denně navíc.

  • 2-3 litry tekutin: voda, minerální voda se slabou mineralizací, ředěné džusy, ovocné čaje, mléčné nápoje
  • 5-6 porcí sacharidů: těstoviny, rýže, brambory, celozrnné pečivo, ovesné vločky
  • 3-4 porce mléčných výrobků: nejlépe polo nebo nízkotučných s preferencí dobře stravitelných zakysaných výrobků
  • 1-3 porce bílkovin: maso, ryby, vejce, luštěniny
  • 2-4 porce ovoce: ideálně čerstvého
  • 3-5 porcí zeleniny: jak čerstvé, tak dušené

Zdroj: www.1000dni.cz

Průzkum také potvrdil, že lékaři se u matek těší velké důvěře. Plných 73 % prvorodiček deklarovalo, že změnu životosprávy během kojení plánuje konzultovat se svým lékařem, s rodinou se chce radit 40 %, a až následně uvedly další zdroje informací, např. internet, literaturu, kamarádky atd.

Pokud si kojící ženy nevědí rady, jak by měl vypadat jejich denní příjem a složení potravy, o doporučení mohou požádat pediatra svého dítěte. Doporučení, jak se stravovat, najdou také v odborné literatuře, i na webových stránkách Nadačního fondu 1000 dní do života.

Průzkum na téma kojení a strava pro Nadační fond 1000 dní do života ve spolupráci se Společností pro výživu realizovala agentura NMS Market Research v polovině července 2019. Zúčastnilo se ho 250 matek a 250 prvorodiček, které očekávají první dítě anebo plánují do 5 let otěhotnět.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Jen 4 z 10 žen konzumují při kojení víc ovoce a mléčných výrobků, ukázal průzkum