×
MotherClub.cz

Lepek a miminka. Kdy zavádět lepek do stravy?

Jak zavádět lepek u dětí

Nejste si jistí, kdy a zda vůbec zavádět příkrmy s obsahem lepku? Čtěte, co říkají odborné studie a jakým způsobem je vhodné lepek do jídelníčku miminka zavádět.

Lepek a celiakie

Lepek neboli gluten je bílkovina nacházející se v pšenici, žitě a ječmeni. A co obsahuje lepek? Mouky z obilovin obsahujících lepek, cereálie, pečivo, těstoviny, sladkosti a další produkty. U zdravých jedinců je lepek velmi dobře snášený. Lidé s celiakií však trpí autoimunitní poruchou, která je způsobená nesnášenlivostí lepku. Sliznice jejich tenkého střeva je zanícená, a proto nemůže plnit správně svou funkci. Ve výsledku se zhoršuje úloha imunitního systému a dochází k poruše vstřebávání živin ze stravy.

Hlavními příznaky celiakie jsou bolesti břicha a průjem. Negativní reakce na lepek u kojenců je spojená s poklesem hmotnosti, únavou, ekzémem, vyrážkou a celkovým neprospíváním. Celiakií trpí v rozvinutých zemích asi 1 % populace. Toto onemocnění se přitom může objevit v jakémkoliv věku. Onemocnění je sice geneticky podmíněné, ale ne všichni s predispozicí během svého života skutečně celiakií onemocní.

Jak zavádět příkrmy? Úspěch vám zaručí třístupňový systém

Kdy zařadit lepek do stravy dítěte?

Mnoho rodičů se lepku obává a snaží se před ním své dítě co nejdéle chránit. Při zavádění nových potravin do jídelníčku dítěte se však nemusíte lepku vyhýbat. Ačkoliv odborníci dříve doporučovali zavedení lepku odložit na později, dnes na základě mnoha výzkumů tvrdí opak. Je mnohem lepší, když svého potomka s lepkem seznámíte už v období prvních příkrmů souběžně s kojením. Mateřské mléko má údajně ochranný efekt, který může riziko vzniku celiakie snižovat. Důvodem je obsah probiotických bakterií, které podporují zdravou střevní mikroflóru.

Podle zahraniční studie jsou děti, které jsou v době zavádění lepku stále kojené, před rozvojem celiakie více chráněné. Velký vliv má podle studie i množství lepku, které dítě zkonzumuje. Proto je dobré začínat s menšími porcemi a dítě hned zpočátku potravinami s lepkem příliš nezahlcovat. Výhodou včasného zavádění je fakt, že v případě přecitlivělosti na lepek můžete okamžitě zahájit bezlepkovou dietu se vším, co k ní patří.

Lepek – jak ho zavádět do stravy?

  • Lepek můžete zkoušet mezi 4. a 7. měsícem věku miminka. Toto období se nazývá tzv. imunologické okno, kdy je pro zavádění nemléčných potravin nejvhodnější období. Vzniká totiž největší šance, že imunita dítěte potravinu přijme a ta mu nebude v budoucnu dělat potíže. Je však velmi důležité v průběhu zavádění příkrmů stále kojit. Většina dětí se však s lepkem setká poprvé v 6 měsících, kdy obvykle dochází k odstavení.
  • Zařazování lepku by mělo být postupné. Zpočátku je důležité zavádět lepek opatrně a v malém množství, které je možné postupně navyšovat. Třeba formou snídaňové kaše s lepkem nebo křupek ke svačině. Ideální je 1 lžička kaše s obsahem lepku přidaná k plné porci rýžové kaše.
  • Vyvarujte se sušenek, rohlíků a dalších průmyslově zpracovaných potravin s obsahem lepku. Pečivo obsahuje příliš vysoké množství soli a vzhledem k jeho konzistenci se jím může dítě zadusit. Podobně nebezpečné jsou v raném věku i piškoty, které jsou příliš sladké. Nejenže obsahují piškoty lepek, navíc jsou vyrobené z vajec, které patří mezi časté alergeny.
  • Obiloviny s obsahem lepku by se měly stát běžnou součástí jídelníčku dítěte od ukončeného 8. až 9. měsíce. Touto dobou může dítě jíst těstoviny, bílé pečivo i další potraviny obsahující lepek. V případě nesnášenlivosti lepku se může celiakie plně projevit a včas diagnostikovat. Pokud dítě potraviny obsahující lepek tráví bez potíží, můžete v takto nastaveném stravování nadále pokračovat.

Celiakie u dětí. Příčiny, projevy, diagnostika a léčba v kostce

Tipy na první příkrmy s lepkem

  • Instantní kojenecká obilná kaše s obsahem lepku
  • Krupice jako zavářka do zeleninových příkrmů
  • Jíška z hladké mouky do zeleninových příkrmů
  • Dětské křupky
  • Později těstoviny a kuskus příkrm

Teprve s příkrmy začínáte? První kaše volte bezlepkové

Než dítěti nabídnete krupicovou či špaldovou kaši, začněte nejprve s podáváním kaší bezlepkových. Velká dávka lepku může i zdravému kojenci způsobit bolesti bříška a další trávicí potíže. Raději proto volte kaše z rýže, jáhel nebo pohanky. Nemléčná kaše s lepkem je vhodná až po pár týdnech konzumace bezepkových kaší, které obsahují velké množství prospěšných živin včetně vitaminů, minerálních látek a aminokyselin.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*