Většina z nás jistě ví, že by maso nemělo v dětském jídelníčku chybět. O to více rodiče znepokojuje, když jejich dítě odmítá maso jíst. Jak dítě přimět ke konzumaci masa? Jak mu ho nucením ještě více neznechutit? A jak maso v jídelníčku nahradit, když dítě nejí maso?
Maso – bohatý zdroj železa
Maso, zejména tedy červené, je nejlepším zdrojem železa. Děti by měly jíst maso právě kvůli železu, které potřebují. Železo hraje nezastupitelnou roli již během vývoje plodu v těle matky. Gynekolog v té době pravidelně kontroluje počet červených krvinek v krvi nastávající matky a pokud je nízký (žena je tzv. chudokrevná), předepíše jí každodenní užívání železa v podobě léku na předpis (např. Aktiferin, Feronat atd.). Ty jsou mnohem účinnější než volně prodejné potravinové doplňky. Železo ovlivňuje správnou krvetvorbu a přenos kyslíku v těle. Také u narozených dětí je neustále potřeba na příjem železa myslet.
Důležitý zdroj energie
Železo dodává dětem energii a je zdrojem hodnotných bílkovin a vitamínů skupiny B (především B12). Do dětského jídelníčku by maso mělo být zařazeno přibližně kolem 7. měsíce. Mezi doporučené druhy masa patří netučná drůbež, králík, libové vepřové, hovězí a telecí maso. U kojenců se doporučuje podávat maso každý den, u batolat a starších dětí stačí 3 x týdně. Co ale dělat, když dítě maso jíst odmítá? Jak lze nahradit důležité látky, které maso obsahuje?
Recepty pro děti: Telecí maso s rajčaty, fazolkami a bramborem
Proč dítě nejí maso?
Důvody, proč děti maso odmítají mohou být různé, ale většinou jim vadí konzistence masa, tedy nikoli chuť. Nejčastěji maso odmítají, protože jim připadá tuhé nebo suché, špatně se jim kouše a vadí jim masová vlákna. Některým dětem může vadit třeba i určitá úprava masa, kdy je maso např. příliš tučné nebo výrazně kořeněné. Snažte se přijít na to, proč dítě maso nemá rádo.
Kuře mu chutná, ale odmítá jíst červené maso
Nejčastěji děti odmítají červené maso. Naopak bílé maso většinou jedí (krůtí nebo kuřecí). Bílé maso je sice zdravé kvůli obsahu cenných bílkovin, myslete však na to, že železa a vitamínů skupiny B obsahuje minimum. Jak tedy přimět dítě k tomu, aby snědlo aspoň jednou týdně maso červené?
Jak maso upravit, aby ho dítě jedlo?
Někdy zoufalé maminky zkoušejí různé finty, jak maso „zakamuflovat“ do jídla tak, aby si vůbec nevšimlo, že ho vlastně jí. To se ale může pořádně vymstít, zejména u starších dětí. Pokud dítě maso v jídle odhalí (což je pravděpodobné), hrozí, že odmítne dojíst celý oběd. Bude se navíc chovat nedůvěřivě ke každému dalšímu jídlu, které mu podáte. Starší děti mohou tuto „nevinou“ lež vnímat jako pěknou podpásovku. Mohou vám přestat důvěřovat i v jiných věcech.
Mleté maso
U malých dětí (do 3 let) většinou stačí maso umlít. Mleté maso je pro děti snáze přijatelné, nemusí ho tolik kousat. Docela oblíbené jsou různé masové kuličky v rajské omáčce nebo i karbanátky se zeleninou. Vyzkoušejte sekanou pečenou v troubě. Nebo můžete maso použít do různých omáček, nákypů či plněných těstovin. Často dětem vadí plátek masa, ale obalované maso (řízek) mohou sníst. Smažené jídlo samozřejmě není to nejzdravější, ale pokud ho dětem podáte dvakrát či třikrát do měsíce, nejspíš se nic nestane. Vždy řízek dobře vysušte ubrouskem. Hodně živin se do těla dostane také z vývaru. Masový vývar se zeleninou a nudličkami dětem také většinou velice chutná.
Pozor na syrové maso!
Pozor na dostatečné tepelné zpracování. Nedostatečně tepelně zpracované maso může vašemu dítěti přivodit silné průjmy, dokonce i salmonelózu. Pro tepelnou úpravu masa nepoužívejte mikrovlnnou troubu. Ta neumí maso správně propéct. U kosti by mohlo být ještě syrové. Vhodný je tlakový hrnec, ve kterém se maso dostatečně uvaří, podusí a uchová více prospěšných látek. Vhodné je také pečení. Aby si maso uchovalo co nejvíce šťávy a zároveň bylo měkké, pečte maso na 140°C po dobu 3 hodin, zakryté. Často jej podlévejte. Uvidíte, že bude dětem maso, které se rozpadá a je šťavnaté chutnat.
Pozor na uzeniny
V žádném případě nenahrazujte kvalitní čerstvé maso nezdravými uzeninami, konzervami, salámy či párky. Ačkoli dětem chutnají, jsou pro ně zcela nevhodné, mj. kvůli vysokému obsahu soli.
Dříve maso jedlo, nyní ho odmítá
Často se také stává, že dítě dříve maso jedlo bez problémů, ale mezi 5. až 7. rokem najednou přestane maso jíst. V tomto věku již začínají děti uvažovat v souvislostech. Spojí si živé zvířátko s tím, co mu předložíte na talíři. Zejména nadprůměrně inteligentní děti jsou velmi empatické a cítí na celé situaci něco znepokojivého. Je potom velice těžké jim vysvětlit, že maso ke svému vývinu potřebují. V žádném případě je do masa nenuťte výhružkami nebo jiným nátlakem. Může se stát, že maso začnou nenávidět ještě víc a už jej nikdy jíst chtít nebudou. Promluvte si s nimi jako s dospělými a vysvětlete jim, že maso je důležité zejména kvůli železu a vitamínům a pokud ho jíst nechtějí, je potřeba, aby ho v potravě nahradily. Nezapomínejte také na příjem bílkovin (luštěniny, ořechy). Čas od času jim zkuste nabídnout voňavý vepřový řízeček, masový vývar se zeleninou, domácí hamburger nebo sekanou. Pravděpodobně neodolají.
Čím nahradit maso?
Jestliže na vaše dítě nejí maso, snažte se bílkoviny, vitamíny a železo, které by dítě přijalo z masa, nahradit jinými potravinami. V jídelníčku by neměly chybět obiloviny, především celozrnné. Dále luštěniny (fazole, fazole mungo, čočka). Luštěniny obsahují množství rostlinných bílkovin, vitamínů a minerálních látek. U malých dětí jsou však hůře stravitelné, proto se u menších dětí doporučuje začít nejprve s loupanou čočkou a hráškem. Oblíbená je nenadýmavá červená čočka. Teprve poté zkuste klasickou čočku a fazole. Vhodné jsou též naklíčené luštěniny. Doporučuje se učit děti jíst luštěniny od útlého věku, protože starší dítě mnohdy nerado ochutnává nové věci. Kvalitním zdrojem bílkovin jsou mléčné a zakysané výrobky, rostlinné oleje, vejce, ořechy a semena. Můžete zkusit dítěti nabídnout i náhražky, jako sojové maso nebo tofu.
Jak naučit děti jíst zdravě? Jděte příkladem a buďte vynalézavá!
Ovoce a zelenina
Co nejčastěji dětem podávejte rybíz, papriku, květák, kedlubnu, fenykl, zelí či kiwi, neboť obsahují hodně železa. Pro dobré vstřebání železa je nutný i dostatečný přísun vitamínu C. Vitamín B12 je důležitý pro správnou krvetvorbu a funkci nervového systému a vyskytuje se kromě masa také v mléčných výrobcích, vejcích, rýži, sójových nápojích či kvasnicích. Železo a B12 je možné dětem podávat ve formě sirupu (např. Floradix).
Rybí maso
Pro správný vývoj mozku a centrální nervové soustavy u dětí jsou potřeba omega 3 mastné kyseliny. Ty se nacházejí v rybách (mořských i sladkovodních), ve vlašských ořeších, lněných semínkách, lněném oleji, sojových bobech, sojovém a řepkovém oleji a také v pšeničných klíčcích. Jestli dítě odmítá jíst ryby, zkuste mu podávat rybí tuk, který je možné dnes sehnat již např. s ovocnou příchutí, aby dětem chutnal.