×
MotherClub.cz

Zelené fazolky: Recepty na příkrmy i jídla pro starší děti

Zelené fazolky

Zelené fazolky u nás nemají dobrou pověst. Mohou za to typické našedlé dušené lusky s bílou omáčkou a vařeným bramborem, které byly po dlouhou dobu neodmyslitelnou součástí školních jídelen. Pokud ale připravíte zelené fazolky správně, budou chutnat vám i vašim dětem.

Zelený obal ukrývá skvělou chuť i spoustu živin

Fazolové lusky jsou zásobárnou vitaminů a minerálů. Obsahují především vitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, mangan, vápník a železo. Pokud je připravíte svým dětem, jistě oceníte i vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Z fazolových lusků můžete vytvořit mnoho zdravých a chutných jídel. Snadno je zkombinujete s jakýmkoliv masem nebo obilovinou. Možných kuchyňských úprav je také nespočet.

Tipy do kuchyně

  • Čerstvé fazolové lusky můžete v lednici uchovávat až 3 dny.
  • Pokud chcete fazolky uchovat v mrazničce, nejdříve je lehce předvařte v mírně vroucí osolené vodě. Poté nechte okapat, osušte ubrouskem nebo čistou utěrkou a nakonec vložte do mrazáku. Takto vám vydrží až rok.
  • Chcete, aby si fazolky zachovaly svou krásně zelenou barvou? Před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte ledovou vodou.

Recepty ze zelených fazolek

Zelené fazolky jako první příkrm

Ingredience:

  • 100 g zelených fazolek
  • 1 lžička kvalitního oleje

Postup:

  1. Fazolky očistěte a uštípněte jim špičky. Pokud máte starší fazolky, vytahejte z nich i vlákna.
  2. Pokrájejte fazolky na menší kousky a dejte je dusit do vody nebo vařit v páře.
  3. Ve chvíli, kdy jsou fazolky uvařené, rozmixujte je a smíchejte s kvalitním olejem, nejlépe olivovým nebo slunečnicovým.

Příkrm z fazolek, hrušky a jablka pro děti od ukončeního 6. měsíce

Ingredience:

  • 120 zelených fazolek
  • 1 hruška
  • 1 jablko

Postup:

  1. Fazolky očistěte a uštípněte jim špičky.
  2. Hrušku i jablka oloupejte a zbavte jádřinců.
  3. Všechny ingredience nakrájejte na kousky a dejte vařit do vroucí vody, dokud nezměknou.
  4. Uvařené suroviny slijte, vložte do mixéru a rozmixujte do pyré.

Dýně hokkaidó. Recept na dýňovou polévku, krémové rizoto i vynikající koláč

Příkrm z fazolek, hrášku a hrušky pro děti od ukončeného 6. měsíce

Ingredience:

  • 130 g zelených fazolek
  • 1 hruška
  • ½ šálku hrášku

Postup:

  1. Fazolky očistěte a ukrojte jim špičky.
  2. Hrušku omyjte, oloupejte a zbavte jádřince.
  3. Vše nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vroucí vody.
  4. Do vody přidejte i hrášek a vše uvařte doměkka.
  5. Jakmile jsou suroviny uvařené, vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka.

Příkrm s fazolkami, bramborem a červenou paprikou pro děti od ukončeného 8. měsíce

Ingredience:

  • 120 g zelených fazolek
  • 2 brambory
  • ½ červené papriky

Postup:

  1. Fazolky očistěte a zbavte je špiček.
  2. Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
  3. Papriku očistěte, zbavte jádřince a také ji nakrájejte.
  4. Vše vložte na pařák a v páře duste do měkka.
  5. Po změknutí všechnu zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence.

Příkrm s fazolkami, hruškou a banánem pro děti od ukončeného 6. měsíce

Postup:

  • 110 g zelených fazolek
  • 1 hruška
  • 1 zralý banán

Postup:

  1. Fazolky omyjte a zbavte špiček.
  2. Hrušku omyjte, oloupejte a zbavte jádřince.
  3. Zralý banán oloupejte a pomocí vidličky pořádně rozmačkejte.
  4. Ve vroucí vodě uvařte fazolky s hruškou doměkka.
  5. Po uvaření rozmixujte do hladka a přimíchejte k banánu.

Zelené fazolky s mrkví a bramborem pro děti od 6 měsíců

Ingredience:

  • 100 g zelených fazolek
  • 100 g mrkve
  • 100 g brambor
  • voda
  • olej nebo máslo

Postup:

  1. Brambory i mrkev oloupejte a pořádně omyjte.
  2. Brambory nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle.
  3. Zelené fazolky omyjte, zbavte špiček a nakrájejte je na menší kousky.
  4. Zeleninu zalijte vodou, přidejte k ní trochu oleje či másla a uvařte do měkka.
  5. Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte ji na hladkou kaši.
  6. Pokud chcete, můžete ke kaši přidat i kojenecké či mateřské mléko.

Smetanové fazolky pro děti od 1 roku

Ingredience:

  • 500 g fazolek
  • zeleninový bio bujón
  • 60 g másla
  • 20 g mouky
  • 1 cibule
  • 1 zakysaná smetana
  • citronová šťáva
  • cukr

Postup:

  1. Fazolky opláchněte, odkrojte špičky a pokrájejte je na menší kousky.
  2. Vložte fazolky do litru vody a trochu osolte nebo přidejte bujón.
  3. Uvařte fazolky do měkka, ale dávejte pozor, aby se nerozvařily.
  4. Na pánvi si připravte jíšku. Nejprve oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a zpěňte na másle. Poté přidejte mouku a usmažte světlou jíšku.
  5. Uvařené fazolky zahustěte jíškou a ještě 5 minut vše povařte.
  6. Nakonec přidejte zakysanou smetanu a ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Fazolky by měly mít sladkokyselou chuť.
  7. Podávejte s vařeným bramborem a masem nebo vejcem natvrdo.

Cuketová polévka. Připravte dětem kombinaci s mrkví, bramborem nebo bazalkou

Dušené hovězí maso s fazolkami pro děti od 1 roku

Ingredience:

  • 500 g hovězího na guláš
  • 200 g mražených fazolových lusků
  • 2 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • olej
  • sůl
  • pepř

Postup:

  1. Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
  2. 3 stroužky česneku pokrájejte na drobné kousky.
  3. Maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
  4. V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm cibulku.
  5. Jakmile cibulka zezlátne, přidejte k ní i maso a česnek. Počkejte, než se maso důkladně zatáhne.
  6. Orestovanou směs podlijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby maso zůstalo ponořené. Rozhodně to ale s vodou nepřehánějte.
  7. Stáhněte teplotu, aby voda mírně probublávala, přikryjte poklicí a nechte dusit do změknutí, zhruba 1,5 hodiny. Průběžně maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte.
  8. Jakmile bude maso měkké, přidejte k němu i fazolky a prohřejte.
  9. Ke směsi dejte také zbylé dva prolisované stroužky česneku a mírně dosolte.
  10. Podávejte s bramborem, rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*