×
MotherClub.cz

Zdravě, chutně, jednoduše: top recepty na podzimní pokrmy a nápoje

Dýňová polévka
Zdroj: Shuutterstock

Milujete jídlo, ale stále žijete v domnění, že co je zdravé, je zároveň nedobré a naopak? Zapomeňte na tyto předsudky a pochutnejte si na zdravých a zároveň výborných pokrmech. Máme pro vás několik tipů na skvělé pokrmy, které připravíte do několika minut a budou chutnat celé rodině. A všechny mají jedno společné: vyskytují se v nich tradiční podzimní suroviny.

Zjednodušte si pobyt v kuchyni

Při přípravě jídla nemusíte trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Pokud investujete do kuchyňských spotřebičů, které vám zjednoduší práce, bude každý pobyt u kuchyňského pultu radostí. Schválně se podívejte do katalogů a letáků značek, které se na prodej kuchyňského vybavení specializují. Třeba při listování katalogem narazíte také na vánoční dárky pro kolegyně, kamarádky, maminku i babičku. Sice se může zdát, že je na jejich shánění brzy, ale nenechte se mýlit, těch pár měsíců uteče jako voda.

Uvařte si nejlepší podzimní polévky

Patříte k lidem, kteří milují podzim, zejména proto, že jsou konečně všude k dostání dýně? Využijte jejich sezónu naplno a ponořte se do přípravy lahodných podzimních polévek. Tradiční dýňová polévka s kurkumou, zázvorem, mrkví a kari je klasika. Dále můžete vyzkoušet také mrkvovou polévku, hustou rajčatovou nebo třeba i polévku z podzimní zeleniny s červenou čočkou.

A aby měla polévka krásnou krémovou konzistenci, využijte k její přípravě také kvalitní ponorný mixér. Pokud takový ještě nevlastníte, určitě vám přijdou vhod recenze tyčových mixérů, díky kterým nebudete kupovat zajíce v pytli.

Dýně nepatří pouze do polévky

Ještě nám dovolte vrátit se k dýni. Tato úžasná zelenina má totiž široké možnosti využití. Proto je škoda, že většina lidí ji používá pouze do polévky a neexperimentuje s ní. Odlište se od davu a vyzkoušejte například dýňové rizoto. Jeho příprava je snadná. Na pánvi nejprve opečte dýni na oleji, až změkne, přidejte k ní česnek a cibulku, oboje nakrájené nadrobno a následně přidejte rýži, bílé víno a zeleninový vývar. Výsledkem bude pravé italské rizoto, na kterém si pochutnáte.

Se zázvorem jde všechno líp

Kdyby na vás během podzimních plískanic přišla rýma, vsaďte na zázvor. Připravte si z něj buď lahodný čaj, do kterého přidejte citron a mátové lístky nebo si připravte podzimní nakopávací smoothie. Ve smoothie makeru nebo mixéru smíchejte zázvor, mrkev, pomeranč a přidejte i špetku kurkumy. Oba nápoje vás postaví na nohy a posílí vaši imunitu.

Zázvor
Zdroj: Shutterstock

Čočka nemusí nudit, buďte kreativní

Čočku má většina z nás spojenou se školní jídelnou. Jenomže čočka nemusí být nudná. Naopak. Dá se s ní přímo kouzlit. Kromě čočkového salátu s dýní, mrkví a řepou, si můžete z čočky připravit například:

  • karbanátky,
  • pomazánku,
  • polévku s batátem.

Příprava čočkových karbanátků je snadná a rychlá.

  1. Čočku nejprve uvařte doměkka a následně smíchejte s vaší oblíbenou zeleninou nasekanou najemno a přidejte i vajíčko a mouku.
  2. Následně karbanátky smažte v oleji.
  3. Čočkovou pomazánku vytvoříte rovněž z vařené čočky, kterou následně smíchejte s nadrobno nasekanou cibulkou a česnekem a přidejte tvaroh a hořčici.

Polévka z čočky a batátů je lahodná a pokud přidáte i zázvor, příjemně vás prohřeje. Nejprve si na oleji zpěňte cibulku, přidejte čočku, batáty a další zeleninu podle vlastní chuti a zalijte zeleninovým vývarem.

Zdravé vaření může být zábavné, snadné a zároveň i rychlé. Nechte se inspirovat některými z uvedených receptů a čerpejte během podzimní sezóny z čerstvých surovin. Pokud milujete dýni, nezůstávejte pouze u přípravy dýňové polévky, ale snažte se i experimentovat. Dýni smažte, pečte a připravte si i dýňové rizoto.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?

Nejvíce vás zajímá:

Početí miminka:

Děti:

Zdraví:

Vaření pro děti:



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*