Vaříme s dětmi – podzimní recepty plné vitamínů a zábavy
Komerční sdělení
29. 9. 2024
S příchodem podzimu a jeho chladnějších dnů se naše kuchyně stává útulným útočištěm, kde se můžeme společně s dětmi pustit do kulinářských dobrodružství. Vaření s dětmi není jen zábavou, ale i skvělou příležitostí, jak je nenásilně vést ke zdravým stravovacím návykům a zároveň posílit rodinné vazby. Děti se mohou stát malými pomocníky a objevovat kouzlo proměny surovin v lahodné pokrmy.
Podzim nám nabízí nepřeberné množství sezónních surovin, které jsou plné vitamínů a minerálů – dýně, jablka, hrušky, švestky, ořechy… Společné vaření s těmito dary přírody je nejen zábavné, ale i zdravé a poučné. Pojďme si ukázat, jak proměnit kuchyni v místo plné radosti, kreativity a chutných objevů!
Proč vařit s dětmi?
Společné vaření s dětmi přináší mnoho benefitů, které sahají daleko za pouhou přípravu jídla. Je to skvělá příležitost pro rozvoj celé řady dovedností. Děti si procvičují jemnou motoriku při krájení, hnětení těsta nebo zdobení pokrmů. Zlepšují koordinaci oko-ruka při odměřování ingrediencí nebo míchání směsí.
Kromě rozvoje dovedností hraje společné vaření klíčovou roli v budování zdravých stravovacích návyků. Děti se učí o různých potravinách, jejich původu a způsobech přípravy. Zapojení do procesu vaření je motivuje k ochutnávání nových jídel a ingrediencí, což může vést k rozšíření jejich jídelníčku a většímu zájmu o zdravé potraviny.
Tipy pro společné vaření
Aby bylo společné vaření s dětmi příjemným a bezpečným zážitkem pro všechny zúčastněné, je dobré mít na paměti několik základních tipů:
- Bezpečnost především. Při výběru úkolů pro děti berte v úvahu jejich věk a schopnosti. Nenechávejte je bez dozoru u ostrých předmětů, horkých hrnců nebo elektrických spotřebičů.
- Každý může přispět. Zapojte děti do všech fází přípravy jídla – od výběru receptu, přes přípravu ingrediencí, až po servírování a úklid. I malé děti mohou míchat, sypat nebo zdobit.
- Trpělivost a pochvala. Nečekejte dokonalost. Vaření s dětmi může být trochu chaotické, ale to k tomu patří. Oceňte jejich snahu, nadšení a kreativitu. I malé úspěchy si zaslouží pochvalu.
- Hravé učení. Udělejte z vaření zábavu! Zapojte fantazii a kreativitu. Vymýšlejte příběhy o ingrediencích, zpívejte písničky nebo si zahrajte na kuchařskou soutěž. Čím více zábavy si užijete, tím lepší vzpomínky si vytvoří
Podzimní recepty plné vitamínů a zábavy
1. Dýňové muffiny s čokoládovými kousky
Popis: Nadýchané muffiny plné podzimní chuti a vitamínů. Čokoládové kousky dodají sladkou tečku.
Ingredience:
- 1 hrnek hladké mouky
- ½ hrnku celozrnné mouky
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ½ lžičky skořice
- ¼ lžičky soli
- ½ hrnku dýňového pyré
- ¼ hrnku oleje
- 1 vejce
- ½ hrnku mléka
- ½ hrnku čokoládových kousků
Postup:
- Smíchejte všechny suché ingredience v jedné mí
- V druhé míse smíchejte dýňové pyré, olej, vejce a mlé
- Mokré ingredience přidejte k suchým a promíchejte jen tolik, aby se vše spojilo.
- Vmíchejte čokoládové
- Těsto rozdělte do muffinových košíčků.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 20 minut.
Zapojení dětí: děti mohou míchat ingredience, odměřovat suroviny, plnit košíčky a zdobit hotové muffiny.
2. Jablíčková pizza s oříšky a medem
Popis: Sladká a zdravá pizza, která překvapí svou originalitou.
Ingredience:
- 1 balení listového těsta
- 2-3 jablka
- 2 lžíce medu
- Hrnek nasekaných ořechů (vlašské, mandle, lískové)
- Skořice dle chuti
Postup:
- Listové těsto rozválejte na válu s klipem a dejte na plech.
- Jablka oloupejte, nakrájejte na plátky a rozložte na tě
- Pokapejte medem, posypte ořechy a skořicí.
- Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 15-20 minut.
Zapojení dětí: děti mohou krájet jablka, sypat ořechy a skořici, pomáhat s rozválením těsta.
3. Ježci z hrušek a hroznového vína
Popis: Zábavné a zdravé zvířátko, které si děti zamilují.
Ingredience:
- Hrušky
- Hroznové víno (různé barvy)
- Párátka
- Čokoládové kousky nebo rozinky (na oči a nos)
Postup:
- Hrušku omyjte a osuš
- Na párátka napichujte hroznové víno a zapichujte je do hrušky tak, aby vytvořily bodliny ježka.
- Z čokoládových kousků nebo rozinek udělejte oči a nos.
Zapojení dětí: Celá příprava je ideální pro děti – napichování hroznů, vytváření obličeje ježka.
4. Houbové jednohubky
Popis: Rychlá a chutná svačinka plná podzimních chutí.
Ingredience:
- Žitný chléb
- Lučina nebo jiný pomazánkový sýr
- Plátky šunky
- Nakládané houby
- Petrželka na ozdobu
Postup:
- Chléb nakrájejte na menší čtverečky.
- Potřete je pomazánkovým sýrem.
- Na každý čtvereček dejte plátek šunky a kousek houby.
- Ozdobte petrželkou.
Zapojení dětí: Děti mohou mazat chléb, skládat jednohubky a zdobit je.
5. Švestkové knedlíky s tvarohem
Popis: Tradiční český dezert v podzimním provedení.
Ingredience:
- 500 g brambor
- 250 g hrubé mouky
- 1 vejce
- Špetka soli
- Švestky
- Tvaroh
- Cukr moučka
- Máslo
Postup:
- Uvařené brambory oloupejte a nastrouhejte.
- Přidejte mouku, vejce, sůl a vypracujte tě
- Z těsta udělejte placičky, do každé zabalte švestku a vytvarujte knedlík.
- Knedlíky vařte ve vroucí vodě v hrnci, dokud nevyplavou na povrch.
- Podávejte s tvarohem, cukrem a máslem.
Zapojení dětí: Děti mohou pomáhat s hnětením těsta, plněním knedlíků a jejich tvarováním.
Na závěr
Společné vaření s dětmi je zkrátka skvělá investice do jejich budoucnosti i do vašeho vzájemného vztahu. Nejenže si děti osvojí užitečné dovednosti a zdravé stravovací návyky, ale také si vytvoříte krásné vzpomínky, na které budete rádi vzpomínat. A s kvalitními a praktickými pomůckami od Tescomy bude společné vaření ještě větší radostí!
Nebojte se experimentovat, zapojte fantazii a hlavně se bavte! Podzimní kuchyně nabízí nepřeberné množství možností, jak si společně užít čas a vytvořit něco lahodného a zdravého. Tak hurá do toho, ať se vaše kuchyně promění v místo plné smíchu, učení a nezapomenutelných zážitků!