×
MotherClub.cz

Nejčastější potravinové alergie u dětí. U kterých potravin bychom měli být obezřetní

Nejčastější potravinové alergie

Alergie na potraviny dokáže život dítěte i ten váš pořádně znepříjemnit. Které potravinové alergie jsou nejčastější a jak je poznáte?

Projevy potravinové alergie

Ve chvíli, kdy imunitní systém začne reagovat nepřiměřeně na okolní faktory, které však člověku nijak neškodí, vzniká alergie. Přecitlivělost organismu tak může způsobit nejen reakce na pyl a prach, ale i na některé druhy potravin. Mezi nejčastější projevy alergie na potraviny patří ekzém, kopřivka, dušnost, otoky obličeje, rýma, ucpaný nos, svědící ústa, podrážděné hrdlo, kojenecké koliky a průjmy. Potravinové alergie trápí děti stále častěji, přičemž nejproblematičtějšími potravinami jsou mléko, pšenice, vejce, arašídy a sója.

Co všechno může stát za vznikem alergie?

  • dědičnost – pokud trpí alergií oba rodiče, má dítě až 60% šanci alergii zdědit, v případě alergie pouze jednoho rodiče, je riziko 30%. Potravinová alergie může trápit dokonce i výhradně kojená batolata. Většina alergenů se totiž přenáší z matky na dítě prostřednictvím mateřského mléka.
  • stravovací návyky
  • přehnaná hygiena
  • znečištěné životní prostředí
  • virová infekční onemocnění
  • kouření během těhotenství nebo po narození dítěte
  • léky
  • stres

Čtěte také: Alergie na kočky a psy u kojenců. Jak ji řešit? 

Nejčastější potravinové alergeny

Kravské mléko

Bílkovina kravského mléka patří mezi nejobvyklejší alergeny v celé Evropě. U nás je na ni alergických kolem 3 % kojenců. Naštěstí v 80 % případů do 3 let od vzniku alergie vyhasíná. Většina dětí se s touto alergií setká ještě před dovršením prvního roku věku. Hlavním důvodem vzniku alergie na mléko je stav střevní sliznice a celého imunitního systému. Imunita miminek se vyvíjí postupně, a proto může na kravské mléko reagovat zpočátku nepřiměřeně. Pokud zjistíte, že se alergie na kravské mléko týká i vašeho dítěte, dávejte si pozor i na potraviny a další výrobky u nichž byste obsah mléka nečekali. Jedná se o různé sušenky, pečivo, cereálie, tělovou i vlasovou kosmetiku.

Vejce

Druhým nejčastějším alergenem jsou vajíčka. Tato alergie se týká asi 1,5 % dětské populace. Nejvíce problémů způsobuje konkrétně vaječný bílek, který vadí především dětem do 3 let věku. Významný alergenní potenciál má ale i žloutek. Alergie se projevuje bolestmi bříška, průjmem nebo zácpou, zvracením, refluxem, ekzémem, častými nemocemi dýchacích cest, nechutenstvím, hubnutím, neklidem, chudokrevností a poruchami spánku. Většinu děti naštěstí do několika málo let alergie opustí. V případě alergie na vejce si dávejte pozor nejen na potraviny, ale i očkovací látky. Vejce se totiž používají ke kultivaci virů. Vakcinaci proto vždy nejprve konzultujte s ošetřujícím lékařem.

Buráky

Asi 1,4 % dětí trpí přecitlivělostí na jádra podzemnice olejné. Jedná se o těžkou alergii s vážnými projevy, výjimkou nejsou ani anafylaktické reakce. Z této alergie vyroste kolem pětiny postižených dětí, ostatní si ji nesou celý život. Při dietě dávejte pozor i na různé omáčky a dipy. Stopové množství buráků se může nacházet také v sušenkách, pečivu, cereáliích, zmrzlině, rostlinných olejích a dalších potravinách.

Ořechy

Alergické reakce na ořechy postihují 1,1 % dětí. Jejich počet v průběhu posledních let bohužel neustále stoupá. Této alergie se dítě nezbaví a nese si ji po celý svůj život. Velké nebezpečí tkví především v jejích projevech. Kromě dušnosti a kopřivky mohou ořechy citlivému jedinci způsobit až anafylaktický šok. Některým dětem vadí pouze určitý druh ořechů, jiné se musí vyhýbat veškerým skořápkovým plodům (mandle, vlašské ořechy, lískové oříšky, pekany, makadamie, para ořechy, pistácie,…).

Sója

Alergie na sóju se objevuje především u dětí mladších 3 let. Alergie se týká necelého 0,5 % dětí a do pár let mizí. Hrozí však i dětem, které jsou přecitlivělé na bílkovinu kravského mléka. Raději je tedy nekrmte mlékem obsahujícím sóju. Protože sóju obsahují nejen vegetariánské a veganské náhražky masa, ale také běžné masné výrobky, sušenky a některé druhy pečiva, sledujte bedlivě složení potravin, které dítěti dáváte.

Pšenice

Alergie na pšenici trápí 0,4 % dětí. Výhodou je, že tyto děti často tolerují jiné druhy obilovin, jako je např. oves, ječmen nebo žito. Na rozdíl od celiakie z alergie ale mohou děti do 6 let vyrůst a nepříjemných potíží se tak zbavit.

Ryby a korýši

Alergie na ryby je u dětí vzácnější a týká se pouhého 0,1 % všech dětí. Některým přitom mohou vadit všechny ryby, jiným pouze jeden jediný druh. Pokud se s alergií na ryby dítě v raném věku setká, je velmi pravděpodobné, že si ji ponese do konce života.

Čtěte také: Alergie na pyl u kojence. Proč vzniká a jak se s ní dá bojovat?

Další možné alergeny

  • žito, ječmen, oves, kamut
  • celer
  • hořčice
  • sezam
  • oxid siřičitý a siřičitany
  • vlčí bob (lupina)

Pozorujte reakce svého dítěte

Pokud máte u dítěte na potravinovou alergii podezření, zajděte za pediatrem, který vám doporučí alergologa či imunologa. Na základě potřebných krevních testů vyloučí nebo potvrdí potravinovou alergii a dá vám individuální doporučení. Nevyhnete se však dietě, která danou potravinu zcela vylučuje. U velmi malých dětí může být testování vzhledem k nevyzrálému imunitnímu systému problematické. Proto je velmi důležité dítě pozorovat a pečlivě si zapisovat veškeré jídlo, které mu dáváte i následné reakce. Často je to jediná možnost, jak odhalit viníka všech problémů.



Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*