×
MotherClub.cz

Mrkvová pomazánka. Recepty na zdravou pochoutku pro malé i velké děti

Mrkvová pomazánka
Zdroj: Shutterstock

Pomazánka z čerstvé, vařené či pečené mrkve dětem chutná a navíc jim dodá spoustu zdraví prospěšných látek.

Proč zařadit mrkev do dětského jídelníčku?

Mrkev je téměř z 90 % tvořená vodou. Obsahuje ale také sacharidy, bílkoviny a tuky. Nachází se v ní řada minerálních látek, jako je draslík, fosfor a hořčík potřebný pro růst vlasů a nehtů, podporu imunitního systému a zdravý vývoj orgánů. Nejznámější látkou v mrkvi je betakaroten nezbytný pro správné fungování zraku a dobrou kvalitu kůže. Mrkev je velmi dobře stravitelná, a proto patří k prvním potravinám, které se dětem zařazují do jídelníčku při přechodu z kojení na tuhou stravu.

Recepty pro děti: Bramborová kaše s mrkví a kedlubnou

Nákup a zpracování mrkve

Při výběru mrkve v obchodě dbejte na to, aby nebyla poškozená, neměla na sobě černé či zelené skvrny a byla dobře zbavená hrubých nečistot. Mrkev nikdy nezpracovávejte dopředu, protože má tendenci rychle ztrácet živiny. Pokud budete mrkev vařit či dusit, použijte co nejmenší množství vody a hrnec přikryjte pokličkou. V mrkvi tak zůstane maximum cenných látek.

Mrkvová pomazánka pro batolata

Ingredience:

  • 1 mrkev
  • 50 g měkkého tvarohu
  • 2 lžíce kojeneckého nebo batolecího mléka
  • 0,5 lžičky citrónové šťávy

Postup:

  1. Nejprve ušlehejte tvaroh s předem připraveným mlékem dohladka.
  2. Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. K mrkvi přilijte citrónovou šťávu, přidejte tvarohovou směs a vše důkladně promíchejte.

Mrkvová pomazánka s lučinou

Ingredience:

  • 5 středně velkých mrkví
  • 1 kostka lučiny
  • pár kapek citrónu
  • sůl (pro děti starší 1 roku)

Postup:

  1. Mrkev oškrábejte, umyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Zakápněte několika kapkami citrónu a starším dětem osolte.
  3. Přidejte lučinu, pořádně promíchejte a podávejte.

Mrkvová pomazánka pro děti od 10-12 měsíců

Ingredience:

  • 200 g očištěné mrkve
  • 100 g lučiny
  • 1 lžíce ghí
  • 1 pomeranč
  • sůl (dětem od 1 roku)

Postup:

  1. Mrkev nakrájejte na menší kousky, dejte ji do pekáčku a společně s ghí a špetkou soli ji pečte na 200 stupňů Celsia zhruba 20-25 minut.
  2. Mezitím vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče a po půlce pečení ji přilijte k mrkvi.
  3. Pečte dalších 20 minut, dokud nebude mrkev měkká.
  4. Vše dejte do mixéru a společně s lučinou rozmixujte.

Recept na bílý jogurt s jablečnou šťávou a sušenými meruňkami

Mrkvová pomazánka s jablkem a jogurtem

Ingredience:

  • 300 g mrkve
  • 200 g jablek
  • 200 ml bílého jogurtu
  • 2 lžíce medu
  • 50 ml pomerančové šťávy

Postup:

  1. Mrkev i jablka oškrábejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  2. Jogurt smíchejte s medem a přidejte k jablkům a mrkvi.
  3. Promíchejte a podávejte s pečivem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*