×
MotherClub.cz

Krupicová kaše pro děti. Kdy je nejlepší čas na nový příkrm?

Krupicová kaše

Pokud je vašemu dítěti 6 měsíců, pravděpodobně již zařazujete příkrmy. Od zeleniny, ovoce a masa se postupně dostanete až ke kaším. Kdy je ale vhodná chvíle na krupicovou kaši a jak ji nejlépe připravíte?

Začněte s bezlepkovými kašemi

Jestliže si už vaše dítě pochutnává na zeleninových, ovocných a masových příkrmech, je na čase vyzkoušet obilninové kaše. Ještě než se ale pustíte do krupicové kašičky, vyzkoušejte nejprve bezlepkové varianty. Dítěti můžete připravit kaši rýžovou, jáhlovou, kukuřičnou nebo třeba pohankovou. Pokud se po konzumaci u dítěte nevyskytnou žádné trávicí potíže, můžete později přejít i na kaši s lepkem, případně jednotlivé obilniny mezi sebou kombinovat.

Odborníci v minulosti radili maminkám zařazovat lepek u dětí starších 9 měsíců, a to z důvodu rizika nesnášenlivosti lepku. V poslední době se však pohled na tuto problematiku změnil a se zaváděním lepkových potravin se začíná mnohem dříve, a to hlavně v případě, kdy je dítě plně nebo částečně kojené. Pokud chcete po zavedení příkrmů dítě postupně odstavit, začněte s lepkem bez obav už v půl roce věku. V případě, že plánujete kojit déle, klidně se zavedením lepku ještě pár měsíců počkejte.

Jablečný kompot. Rychlé a snadné recepty na zdravou pochoutku

Chcete koupit instantní kaši? Čtěte složení

Na trhu je k dostání nepřeberné množství kaší, o nichž výrobci uvádějí, že jsou vhodné už pro ty nejmenší děti. Pokud ale pečlivě prostudujete etiketu, zjistíte, že jsou plné řepného cukru, čokolády a dalších nevhodných ingrediencí. Pokud s kašemi teprve začínáte, je třeba se porozhlédnout po výrobku s co nejčistším složením bez přidaných cukrů, barviv, stabilizátorů a konzervantů. Obohacení o vitaminy a minerální látky je naopak velmi vítané.

Kojenecké kaše seženete s obsahem mléka i bez něj. Pokud víte, že má vaše miminko potíže s trávením mléka, nebo máte v rodině příslušníka s intolerancí laktózy či alergií na mléčnou bílkovinu, smíchejte raději kaši s odstříkaným mateřským mlékem, vodou, případně s umělou hypoalergenní kojeneckou výživou.

Upřednostňujte domácí krupicovou kaši

Instantní kaše láká rodiče rychlou a jednoduchou přípravou. Mnohem lépe však uděláte, pokud dítěti připravíte čerstvou kaši domácí výroby. Krupičku s vodou či mlékem vařte pozvolna na mírném plamenu a po uvaření dochuťte podle potřeby a především v závislosti na věku dítěte.

Máte doma batole? Dochuťte kaši ovocem

Děti od 1 roku mohou jíst kaše s dalšími přísadami, které dodají pokrmu novou chuť. Ideální je ovoce, ale můžete sáhnout i po medu nebo rýžovém sirupu. Pokud vaše děťátko trpí na ekzém, pak přidávejte další ingredience velmi opatrně a z počátku se raději vyhněte exotickému ovoci, kakau a oříškům.

Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti

Kaše z máčené krupičky

Ingredience na 1 porci:

  • 1 zarovnaná lžíce krupičky
  • ½ lžičky másla
  • 100 ml mléka
  • 80 ml vody

Postup:

  1. Krupici namáčejte 15 minut ve vodě, a poté ji v té samé vodě 5 minut povařte.
  2. Přidejte mléko a vařte dalších 5 minut.
  3. Nakonec do kaše zamíchejte máslo.
  4. Starším dětem můžete do kaše přidat na oslazení trochu medu, ovoce nebo šťávu z mrkve.

Jablečná krupicová kaše

Ingredience na 1 porci:

  • 150 g jablek
  • 60 ml vody
  • 1 lžička dětské dehydrované krupičky

Postup:

  1. Jablka oloupejte, nakrájejte na malé kousky a dejte do hrnce.
  2. Přidejte 60 ml vody, uvařte doměkka a poté rozmixujte na hladkou kaši.
  3. Nyní přidejte dětskou krupičku a vařte do zhoustnutí.
  4. Kaše z jablek je dostatečně sladká, takže není třeba ji přislazovat.
  5. Pokud ji dítě celou nesní, můžete kaši naplnit do skleniček a v ledničce uchovat na později.

Snídaňová krupicová kaše pro větší děti

Ingredience na 2 porce:

  • 250 ml mléka
  • 3 lžíce dětské krupičky
  • Špetka soli
  • ½ lžičky másla
  • Kakao nebo skořice na posypání
  • Ovoce na ozdobu

Postup:

  1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte krupičku, špetku soli a přiveďte k varu.
  2. Stáhněte na nižší teplotu a za stálého míchání vařte do zhoustnutí.
  3. Přibližně po 5 minutách vmíchejte do kaše máslo.
  4. Kaši nandejte do misek a posypte kakaem nebo skořicí. Můžete také ozdobit sezónním ovocem.

Jak se Vám líbil tento článek?
Jak se Vám líbil tento článek?

Nejvíce vás zajímá:

Početí miminka:

Děti:

Zdraví:

Vaření pro děti:



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*