Jahody jsou oblíbenou pochoutkou, která se těší velkému zájmu, obdobně třeba jako čokoláda. Pokud milujete jahody a čekáte dítě, možná pro vás bude těžké se jich vzdát, a to zejména v období kojení. Jahody totiž mohou způsobovat miminku různé potíže a řadí se i mezi alergeny. Jak je to s konzumací jahod v těhotenství a při kojení? Můžeme si je bez obav dopřát, anebo riskujeme, že se nám z nich miminko osype?
Co obsahují jahody a proč jsou zdravé?
Jahody jsou velmi lahodné ovoce, které je nabité vitamíny. Známe jak lesní jahůdky, které nádherně voní a dozrávají na loukách, pastvinách i zahrádkách už od května, tak také velké zahradní jahody, jež lze ve sklenících pěstovat celoročně. Ostatně lesní jahůdky, tedy jahodník obecný, patří mezi oblíbené léčivé rostliny.
Ze sušených lístků jahodníku se dá připravit vynikající lahodný čaj, který mohou rozhodně pít i těhotné a kojící ženy, ale i miminka a batolata, například v kombinaci s heřmánkem. Tento čaj z listů jahodníků má přirozené dezinfekční účinky, působí svíravě, je dobrý na střeva a klouby, je močopudný a doplňuje do těla spoustu potřebných vitamínů a minerálů.
Jahody obsahují hodně vitamínu C a také železa i kyseliny listové, což je vynikající kombinace pro dobré vstřebávání železa do organismu. Proto se hodí při anémii a v těhotenství jsou jahody díky tomu více než žádané! A to nejen jahody jako ovoce, ale i již výše zmíněný čaj z listů jahodníku. Jahody pro zajímavost obsahují také mangan a mají spoustu léčivých účinků.
Jahody a zkřížené alergie
Jahody jsou velmi zdravé, o tom žádná, ale kde je tedy problém? Komu mohou uškodit a co jejich nadměrná konzumace může způsobit? Nejčastěji jde právě o alergie. Z jahod můžete dostat pořádnou kopřivku, může se vám zhoršit ekzém, při alergii na jahody se může člověk začít i dusit. Proto je potřeba být s konzumací jahod opatrný, obzvláště je třeba dávat pozor na konzumaci jahod v těhotenství a v období kojení, a to i přestože jsou tak zdravé a chutné, že přímo lákají k nakousnutí.
Co se týká alergie na jahody, většinou se jedná o zkřížené alergie s pyly břízy. Při této alergii se často objevuje i alergie na ořechy, jablka, nebo jahody. Při konzumaci jahod také pozor na alergii na salicyláty a kyselinu acetylsalicylovou (aspirin). Pokud se u vás takováto alergie projevila, jahody raději nekonzumujte.
V neposlední řadě jahody mohou vadit lidem se zánětlivým střevním onemocněním, jde o malá zrníčka obsažená v jahodách, ta mohou vadit střevům.
Jahody při kojení a co mohou miminku způsobit?
Jahody se nedoporučuje konzumovat ve větším množství při atopickém ekzému a různých potravinových či zkřížených alergiích. Určitě také není vhodné, aby se jich přejedla těhotná žena, ale občas si je určitě může dopřát. V období kojení se jahody obecně moc nedoporučují, ale jde spíše o individuální snášenlivost. Mnohým miminkům vadí spíše citrusy, jako například přemíra citrónů a kiwi, nebo kyselé maliny podstatě více, než jahody.
Kojené dítě zkrátka může mít z jahod kopřivku, ale není to pravidlem. Nejlépe to poznáte tak, že jahody opatrně vyzkoušíte v malém množství. Je lepší se jahod hned nevzdávat, je potřeba doplnit vitamíny a železo, proto je občas jezte a nebojte se jich.
Jahody v kuchyni a co si z nich připravit?
Jahody lze konzumovat na mnoho způsobů, nejlepší jsou samozřejmě čerstvé, protože to si uchovávají nejvíce vitamínů. Hodí se jen tak samotné, anebo rozmixované v čerstvém mléce či rostlinném mléce jako výborný koktejl. Ten je lepší už nepřislazovat, anebo jen lehce medem.
Jahody se dají dobře uchovat i mražením, to jim neubere vitamíny, a navíc pak chutnají jako skvělá zmrzlina. Ani jahody v koláči či v bublanině neurazí. Přidat čerstvé si je můžete i do obilné kaše či bílého jogurtu. Opatrně se zbytečným a nadměrným doslazováním. Zralé jahody nepotřebují, abyste je ještě za každou cenu cukrovali.