Jáhly patří mezi velmi výživné a zdravé potraviny. Pokud přemýšlíte nad tím, čím svým dětem zpestřit jídelníček, měly by to být právě jáhly. Jsou chutné, levné, bezlepkové a nutričně velmi bohaté. Bezpečně je mohou i velmi malé děti –kojenci a batolata. Které dobroty můžete z jáhel svým dětem připravit?
Co jsou jáhly a co obsahují?
Jáhly jsou pseudoobilovina, která se připravuje z prosa. Jáhly jsou vlastně loupané proso seté, jedná se o malá žlutá zrníčka. Jejich předností je to, že neobsahují žádný lepek, proto se hodí pro osoby s celiakií nebo alergií na některé druhy tradičních obilovin. Jáhly jsou velmi bohaté na bílkoviny a železo, najdeme v nich také spoustu dalších vitamínů a minerálů, například vitamíny skupiny B a hořčík i vápník. Jáhly mají i dostatek vlákniny.
Pro koho jsou jáhly vhodné?
Jáhly jsou prospěšné pro osoby po nemoci a v rekonvalescenci, pro potravinové alergiky, pro těhotné a kojící ženy, pro sportovce, seniory, ale také pro děti a k zavádění prvních příkrmů. Vzhledem k tomu, že malé děti mají ještě citlivý zažívací trakt a ne každé dítě snese lepek, jsou jáhly ideální potravinou, která dětem dodá veškeré potřebné živiny.
Jak uvařit jáhly?
Jáhly uvaříte jednoduše, stejně jako rýži. Krátce je propláchněte a dejte do kastrolu s vodou tak, aby voda dostatečně převyšovala žlutá zrníčka jáhel. Uvařte je na mírném stupni či plameni a dávejte hlavně pozor na to, aby se vám jáhly nepřipálily. Můžete průběžně dolévat vodu.
Jáhly v kuchyni a co všechno z nich lze dětem připravit?
Jáhly můžete uvařit klasicky jako rýži a přidat je do běžného jídla, například jimi lze nahradit rýži v rizotu a dalších zeleninových i masových pokrmech. Z jáhel se ale také dá připravit výborná kaše pro děti, kterou každý jistě ocení. Kromě jáhel se prodávají i jáhelné vločky nebo instantní jáhlová kaše, které přípravu kaše pro děti zaměstnaným rodičům značně zjednoduší.
Jáhly nebo jáhelné vločky můžete dát dětem i do zeleninové polévky, nebo je rozmixovat s mlékem a připravit z nich hladký a lahodný krém. Jáhly se připravují i na sladko, dají se přidát do pečiva. Velice chutný a oblíbený je jáhelník se švestkami, který se tradičně peče z jáhel. Pro své děti můžete i zakoupit, případně si vyrobit, jahelný nápoj, který nahrazuje kravské mléko a je určen k běžnému pití i přípravě pokrmů a kaší.
Existuje také jáhelná mouka, kterou lze využít k zahušťování polévek a omáček, nebo ji přidávat do pečiva, k přípravě lívanců a podobně.
Jáhelná kaše – recepty
Domácí jáhlová kaše děti
Jak připravit jáhlovou kaši? Je to snadné a existuje hned několik způsobů. Nejjednodušším způsobem je koupit si instantní jáhlovou kaši. Tu jednoduše rozmícháte v převařené kojenecké vodě či kojeneckém mléce a nabídnete dítěti. Lze ji ochutit ovocem, vždy je lepší malým dětem nepřislazovat kaše cukrem, ale zvolit přirozeně sladké ovoce, eventuálně med či rýžový sirup.
Další variantou je recept na jáhlovou kaši z jahelných vloček. Opět nic složitého. Vločky nasypete do misky a přelijete vroucí vodou či mlékem, přikryjete poklicí a necháte odstát. Vločky změknou a přirozeně nabydou a zvětší svůj objem. Jáhlovou kaši lze opět ochutit libovolně ovocem, medem, strouhaným jablkem, starším dětem se mohou přidat i oříšky, rozinky, brusinky, nebo třeba karobový prášek.
Posledním tipem je kaše přímo z uvařených jáhel. Opět je zde více variant, které si ukážeme na receptu na jáhlovou kaši s banánem.
Jáhlová kaše s banánem
Jáhly uvaříme výše popsaným způsobem. Snažíme se o to, aby byly uvařené do měkka a nezůstala v nich žádná tvrdá zrníčka. Uvařené jáhly můžeme ponechat tak, jak jsou, přidat trochu másla, kolečka banánu, kakao a med či rýžový sirup. Lze je také rozmixovat s vodou či mlékem.
Vše o sacharidech: Jak nahradit cukr? Je lepší med, melasa, čekankový či rýžový sirup?
Jáhlová kaše s banánem pro kojence
Pro kojence a batolátka volíme další variantu receptu na jahelnou kaši. Vychladlé vařené jáhly pečlivě rozmixujeme s mlékem na hladkou kaši. Mléko volíme buď rostlinné, tedy ideálně rýžové či jahelné (nepřislazované), anebo kojenecké. Jáhly lze samozřejmě i rozmixovat s převařenou a vychladlou kojeneckou vodou. Hladký krém jen smícháme s rozmačkaným či rozmixovaným banánem a podáváme dítěti – kojenci či batoleti.
Jáhlová kaše pro kojence – od kdy můžeme podat?
Jáhly se mohou využít k zavádění prvních příkrmů, a to již od 6. měsíce věku dítěte. Záleží na tom, v jaké formě jim je podáte. Vločky vzhledem k tomu, že by dítěti mohly zaskočit, nejsou vhodné, stejně tak jako drobné kuličky jáhel, které nejsou dobře uvařené. Instantní jáhlová kaše šetří čas a klidně po ní můžete sáhnout, volte kvalitní produkty, ideálně bio a takové, na kterých máte napsáno, že jsou vhodné i pro kojence.
Většinou totiž instantní kaši se 100 % obsahem jáhlí neseženete, často se přidává ještě instantní rýže či kukuřice v určitém procentu. To by však nemělo vadit. Jedná se o bezlepkové potraviny, a pokud vaše dítě není třeba alergické na kukuřici, mělo by to být v pořádku (samozřejmě dle doporučení lékaře vyzkoušejte co nejdříve zavést do stravy i lepek a sledujte, jak ho dítě snáší).
Nejlepší vždy máte uvařit si jáhly sami, ale pro kojence je určitě doporučujeme mixovat! Hladký jahelný krém je velmi lahodný a dítě jej může pojídat po lžičkách, ideálně třeba jen s rozmixovaným ovocem, zejména banánem. Jáhly pro kojence ale můžete i rozmixovat s vařeným jablkem, případně s vařenou mrkvičkou.
Určitě dávejte také pozor na to, aby byly jáhly čerstvé, mají totiž tendence ke žluknutí!