×
MotherClub.cz

Jablečný kompot. Rychlé a snadné recepty na zdravou pochoutku

Jablečný kompot

Voňavý jablečný kompot si vychutnáte ještě teplý jako sladkou tečku po dobrém obědě, nebo jako lehkou svačinku. Když se vám doma sejde větší množství jablek, můžete kompot zavařit a sáhnout po něm v chladné zimě.

Jablka jako ideální ovoce ke kompotování

Jablka obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny. Prospívají imunitě, zažívání i nervové soustavě. Můžete z nich upéct koláč, odšťavnit je na mošt, nebo vyrobit marmeládu či kompot. Výhodou je, že i při zavařování si jablka uchovají velké množství cenných látek.

Tipy na zavařování jablek

  • Do kompotu vybírejte vždy jen kvalitní a akorát zralá jablka.
  • Plody nejprve omyjte ve studené vodě a poté z nich odstraňte stopky i jádřince.
  • Záleží na vás, jestli budete jablka zavařovat ve slupce nebo bez ní.
  • Podle potřeby jablka nakrájejte na čtvrtky nebo osminky.
  • Abyste zabránili hnědnutí jablek, potřete je citronovou šťávou.
  • Kompot sterilujte při teplotě 75-85 °C v zařazovacích sklenicích.
  • Po dokončení sterilace nechte sklenice s kompotem v horké vodě ještě další cca 3 minuty.
  • Poté sklenice vyndejte, položte je víčkem dolů na čistou utěrku a nechte vychladnout.
  • Pokud chcete zabránit měknutí jablek a ztrátě jejich barvy, přikryjte sklenice utěrkou namočenou ve studené vodě.
  • Kompoty skladujte na suchém a tmavém místě.

Recept na jablečný kompot pro děti od ukončeného 8. měsíce

Ingredience:

  • 1 celé jablko
  • 1 celá skořice
  • 1 lžička másla

Postup:

  1. Jablko oloupejte a nakrájejte ho na drobné kostičky.
  2. V hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte k němu nakrájené jablko.
  3. Podlijte jablko vodou, přidejte skořici a duste, dokud jablko nezměkne.
  4. Nechte kompot vychladnout a poté podávejte i se vzniklou šťávou.

Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti

Recept na rychlý jablečný kompot

Ingredience:

  • 4 jablka
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 celá skořice
  • 4 g hřebíčku
  • 1 hrnek vody

Postup:

  1. Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a rozkrojte je na čtvrtky.
  2. Zalijte vodou, přisypte cukr, přidejte koření a duste do změknutí.
  3. Kompot podávejte teplý nebo studený.

Zavařený jablečný kompot jako od babičky

Ingredience:

  • 1,5-2 kg jablek
  • 1 l vody
  • 250-300 g cukru
  • citronová kůra v bio kvalitě
  • mletá skořice
  • 1 celá skořice
  • hřebíček

Postup:

  1. Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na čtvrtky.
  2. Poskládejte jablka do sklenic.
  3. Ovoce zalijte vlažným cukerným roztokem.
  4. Přidejte hřebíček, celou skořici, trochu mleté skořice a citronovou kůru.
  5. Zavíčkujte a sterilujte 15-20 minut při 85 °C.

Teplý zimní jablečný kompot

Ingredience:

  • 4 jablka
  • 0,5 lžičky mleté skořice
  • 3 hřebíčky
  • rozinky
  • mandle bez slupky

Postup:

  1. Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte je na menší kostky.
  2. Dejte je do hrnce, přidejte skořici, hřebíček, rozinky a mandle.
  3. Směs zalijte vodou, promíchejte a pomalu duste.
  4. Kompot podávejte ještě teplý. Dospělí si mohou do kompotu kápnout trochu rumu.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*