×
MotherClub.cz

Dýňové noky. Recept na rychlý a chutný oběd

Dýňové noky

Už se vám omrzely klasické noky z bramborového těsta? Vyzkoušejte dýňové noky, které jistě zachutnají vám i vašim dětem.

Rychlý a jednoduchý recept

Noky jsou oblíbené v mnoha světových kuchyních. Nejčastěji se s nimi setkáte v Itálii, Německu, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku. Měkké šišky se podávají s různými typy omáček, dušenou či grilovanou zeleninou, nebo se zapékají se sýrem. V některých zemích se malé noky přidávají i do polévek.

Pro krásnou barvu a jemnou chuť můžete noky připravit z dýně. Jedná se o rychlý a nenáročný recept, který si oblíbí celá rodina. Velkou výhodou je, že ačkoliv se jedná o typicky podzimní jídlo, dýni v obchodech seženete po celý rok. Proto se můžete do dýňových noků pustit i na jaře či v létě.

Dýně hokkaidó. Recept na dýňovou polévku, krémové rizoto i vynikající koláč

Jak na dýňové pyré?

Ingredience:

  • 1 kg dýně hokkaidó

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 180 °C.
  2. Dýni rozpulte a vydlabejte z ní semínka.
  3. Obě poloviny dýně rozmístěte na plech vyložený pečícím papírem.
  4. Pečte doměkka 45 minut na 175 °C.
  5. Po upečení nechte dýni vychladnout na mřížce.
  6. Z vychladlé dýně vydlabejte dužiny, dejte ji do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
  7. Pyré můžete rovnou použít k výrobě noků nebo uložit do mrazáku, kde vydrží až půl roku.

Dýňové noky pro děti

Ingredience:

  • 200 g dýňového pyré
  • 250 g hladké mouky
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 2 snítky saturejky

Postup:

  1. Dýňové pyré smíchejte s hladkou moukou a olivovým olejem.
  2. Přidejte saturejku, případně jiné bylinky a vytvořte těsto. Starším dětem můžete noky ochutit solí a muškátovým oříškem.
  3. Z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na menší kousky, ze kterých poté začnete tvarovat noky.
  4. Do každého nočku udělejte vidličkou vroubky.
  5. Přiveďte k varu vodu v hrnci a vhoďte do ní noky.
  6. Jakmile noky vyplavou, jsou hotové. Vyndejte je a nasypte do mísy s trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepily.
  7. Dýňové noky můžete podávat s dušenou zeleninou.

Noky z muškátové dýně

Ingredience:

  • ½ muškátové dýně
  • 1 vejce
  • 200–300 g hladké mouky
  • špetka soli
  • špetka bílého pepře
  • špetka muškátového oříšku
  • bylinky
  • olivový olej
  • parmazán

Postup:

  1. Dýni oloupejte a vydlabejte z ní semínka. Rozkrájejte ji na kousky a zakapejte olivovým olejem.
  2. Pečte dýni v předem vyhřáté troubě přibližně 30-40 minut.
  3. Upečenou dýni rozmačkejte vidličkou na pyré. Přidejte k ní koření, vejce a postupně přisypávejte mouku.
  4. Rukama vypracujte těsto, které není příliš tuhé.
  5. Do velkého hrnce nalijte osolenou vodu a přiveďte ji k varu.
  6. Těsto na noky dejte na pomoučněný vál. Vytvořte váleček a ukrajujte z něj asi 1 cm velké kousky. Jednotlivé noky pak ozdobte vidličkou.
  7. Noky vařte v osolené vodě. Nechte je vyplavat na hladinu a povařte 1 minutu.
  8. Po uvaření noky zakápněte trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepily.
  9. Podávejte osolené, okořeněné a zasypané parmazánem.

Dýňové noky se šalvějovým máslem

Ingredience:

  • pyré z 1 kg dýně hokkaidó
  • 200-250 g hladké mouky
  • 1 lžička soli
  • špetka mletého bílého pepře
  • 120 g másla
  • olivový olej
  • 2 hrsti šalvějových lístků
  • parmazán

Postup:

  1. K dýňovému pyré přidejte prosátou mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké a měkké těsto. Podle potřeby přidejte další mouku.
  2. Na pomoučněném plechu vyválejte a prohněťte těsto. Rozdělte ho na 4 díly a z každého vytvarujte 30 cm dlouhé válečky. Nakrájejte je na 3cm kousky a do každého vtiskněte vidličku.
  3. Noky postupně vsypejte do hrnce s vroucí osolenou vodou.
  4. Vařte 2 minuty, nebo dokud nevyplavou noky na hladinu. Poté vařte ještě další 2 minuty.
  5. Vyjměte noky a dejte je do mísy s trochou oleje. Přikryjte a udržujte noky teplé.
  6. V pánvi rozehřejte máslo. Jakmile začne pěnit, přidejte šalvěj a smažte 2 minuty dozlatova. Poté osolte a opepřete.
  7. Noky nandejte na talíř a přelijte je hotovým šalvějovým máslem. Ozdobte hoblinkami parmazánu.

Recepty pro děti: Pyré z dýně

Dýňové noky z celozrnné mouky

Ingredience:

  • 400 g dýňového pyré
  • 1 žloutek
  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 4 lžíce mléka
  • sůl

Postup:

  1. Ve velké míse smíchejte dýňové pyré se žloutkem, solí, moukou a mlékem.
  2. Kompaktní nelepivé těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé z nich vytvořte váleček.
  3. Z válečku odkrajujte 1,5cm noky. Ozdobte je tím, že je seshora označíte stlačením vidličky.
  4. Noky vařte 3 minuty v osolené vroucí vodě.
  5. Podávejte s oblíbenou omáčkou a strouhaným sýrem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*