×
MotherClub.cz

Domácí lučina. Recept na přírodní sýr pro děti i dospělé

Domácí lučina recept

Máte rádi čerstvé sýry? Chcete mít jistotu kvalitních ingrediencí a navíc ušetřit peníze? Připravte si vlastní domácí lučinu. Potřebujete k tomu jen pár surovin.

Univerzální krémový sýr

Najít v obchodě přírodní sýr s opravdu čistým složením není zrovna lehké. Pokud se chcete obejít bez stabilizátorů, barviv, soli a dochucovadel, pusťte se do výroby vlastního čerstvého sýra. Možná vás překvapí, jak je to jednoduché. Základ lučiny tvoří bílý jogurt a smetana. Podle chuti můžete hotovou lučinu namazat na chleba nebo ji použít jako základ do různých pomazánek. Pokud máte rádi těstovinové saláty, použijte lučinu jako jemnou zálivku. Skvěle chutná i v kombinaci s pažitkou a dalšími bylinkami.

Od kdy mohou děti jíst mléčné výrobky?

  • Jogurt – od 7 měsíců
  • Zakysaná smetana – od 9 měsíců
  • Smetana ke šlehání – od 1 roku

Domácí lučina pro děti od 9 měsíců

Ingredience:

  • 500 g bílého jogurtu
  • 200 g zakysané smetany

Postup:

  1. Jogurt smíchejte se zakysanou smetanou.
  2. Vezměte vyšší nádobu, položte do ni jemné síto a to vystelte látkovou plenou.
  3. Na látku nalijte připravenou směs a ujistěte se, že se neprověšuje.
  4. Dejte nádobu do lednice a nechte tekutinu odkapávat do druhého dne.
  5. Odkapanou syrovátku vypijte, přilijte do koupele nebo použijte k přípravě chleba či sladkého moučníku.

Mrkvová pomazánka. Recepty na zdravou pochoutku pro malé i velké děti

Domácí lučina z jogurtu pro děti od 7 měsíců

Ingredience:

  • 1 velký bílý jogurt s 3-5 % tuku

Postup:

  1. Připravte si mísu, cedník a plátýnko.
  2. Na cedník do misky dejte plátýnko a vlijte celý jogurt.
  3. Vršek plátýnka utáhněte a zatočte. Dejte do lednice na minimálně 12 hodin vykapat.
  4. Po vykapání můžete servírovat lučinu jen tak s pečivem nebo z ní vytvořit pomazánku.

Domácí lučina ze smetany ke šlehání

Ingredience:

  • 1 kg bílého jogurtu
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • 0,5 lžičky soli

Postup:

  1. Smíchejte jogurt s nenašlehanou smetanou a vše nalijte do většího cedníku vyloženého čistým plátýnkem nebo látkovou plenou.
  2. Cedník postavte na mísu a nechte 24 hodin v chladu odkapávat.
  3. Hotovou lučinu můžete jíst jen tak nebo ji smíchat s dalšími surovinami a vytvořit chutnou pomazánku.
  4. Lučinu skladujte v lednici v uzavřené nádobě.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*