×
MotherClub.cz

Cuketová polévka. Připravte dětem kombinaci s mrkví, bramborem nebo bazalkou

Cuketová polévka
Zdroj: Shutterstock

Cuketa patří mezi oblíbené druhy zeleniny. Skvěle chutná, obsahuje zdraví prospěšné živiny, v kuchyni má všestranné využití a v sezóně je navíc i dobře cenově dostupná. Připravíte z ní výbornou polévku pro dospělé i malé děti.

Vitaminy, minerály a vláknina

Cukety díky skvělému složení prospívají dospělému i dětskému organismu. Tato zelenina v sobě ukrývá řadu vitaminů a minerálů, včetně vitaminu A, vitaminu C, B komplexu, hořčíku, vápníku, draslíku, fosforu a železa. Cuketa je navíc tvořená z 90 % vodou a obsahuje velké množství vlákniny. Pokud chcete cuketu zařadit do jídelníčku dětí, vyzkoušejte cuketovou polévku. Uvidíte, že jim zachutná a navíc je i příjemně zasytí.

Čtěte také: Zeleninová polévka pro děti. Recepty pro batolata i starší děti

Tipy na přípravu cuketové polévky pro děti

  • Dětem mladším 1 roku polévku nekořeňte a ani nesolte.
  • Dětem do 1 roku můžete do polévky přidat zakysanou smetanu (od 9 měsíců) nebo bílý jogurt (od 8 měsíců). Ještě menší děti si na polévce pochutnají i bez mléčných výrobků.
  • Cibule se doporučuje dětem starším 1 roku. V malém množství však cibuli můžete vyzkoušeti o něco dříve.
  • Česnek se doporučuje přidávat do jídelníčku dětem starším 1 roku. Některé děti ho však odmítají i v pozdějším věku, záleží tedy na jejich chuťových preferencích.

Jednoduchá cuketová polévka pro miminka

Ingredience:

  • ½ cukety
  • 1 brambora
  • 200 ml zeleninového vývaru
  • uvařená rýže nebo rýžové vločky na dohuštění podle potřeby

Postup:

  1. Cuketu i brambor oloupejte, důkladně omyjte a nakrájejte na malé kousky.
  2. Brambor uvařte zvlášť ve vodě a cuketu vařte v zeleninovém vývaru.
  3. Po uvaření brambor přidejte k cuketě s vývarem a vše rozmixujte.
  4. Podle potřeby přidejte uvařenou rýži nebo rýžové vločky.

Krémová cuketová polévka s mrkví

Ingredience:

  • 1 cuketa
  • 2 brambory
  • 2 středně velké mrkve
  • 1 malá cibule
  • 1 l zeleninového vývaru
  • ½ kelímku smetany ke šlehání
  • 1 lžíce oleje nebo přepuštěného másla ghí
  • sůl a muškátový oříšek podle chuti

Postup:

  1. Na tuku orestujte na kostičky pokrájenou cuketu, mrkev, cibuli a brambory.
  2. Zalijte vývarem nebo vodou a vařte do změknutí.
  3. Rozmixujte v mixéru, vraťte do hrnce a zjemněte smetanou.
  4. Větším dětem a dospělým můžete polévku osolit a ochutit muškátovým oříškem.

Cuketová polévka s bazalkou

Ingredience:

  • 500 g cukety
  • 1 cibule
  • 500 ml vývaru
  • ghí
  • hrst bazalky
  • sůl

Postup:

  1. V hrnci rozpalte ghí a osmahněte na něm pokrájenou cibulku.
  2. Jakmile cibule zezlátne, přidejte nakrájenou cuketu na kostičky, promíchejte a zalijte vývarem.
  3. Stáhněte plamen, přidejte bazalkové listy, přikryjte hrnec poklicí a vařte do změknutí.
  4. Za 10 minut by měla být cuketa uvařená. Polévku rozmixujte na hladký krém i s listy bazalky.
  5. U dětí starších 1 roku dochuťte trochou soli. Polévku můžete také zjemnit smetanou nebo jogurtem.

Čtěte také: Recept na jahelné vločky s jablky a jogurtem

Cuketová polévka s červenou čočkou

Ingredience:

  • 1 menší cuketa
  • 2 středně velké brambory
  • ½ cibule
  • 2 hrsti červené čočky
  • 1 lžíce oleje, sádla nebo ghí
  • voda nebo zeleninový vývar
  • sůl
  • libeček

Postup:

  1. Na tuku zpěňte nadrobno pokrájenou cibulku. Po chvíli přidejte i nakrájenou cuketu a pár minut restujte.
  2. Přidejte nadrobno pokrájené brambory, červenou čočku a trochu libečku.
  3. Zalijte vodou či vývarem a vařte, dokud brambory nezměknou.
  4. Libeček z polévky vyjměte a směs rozmixujte dohladka.
  5. Dochuťte solí či kořením podle chuti a věku dítěte.

Cuketová polévka s bramborem

Ingredience:

  • 2 menší cukety
  • 2 středně velké brambory
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 3 hrnky vody
  • pár snítek tymiánu
  • trocha soli
  • čerstvě mletý pepř

Postup:

  1. Na olivovém oleji zarestujte jemně nakrájenou cibuli a stroužek česneku.
  2. Přidejte na kostičky pokrájenou cuketu a brambory.
  3. Do pánve dejte také tymián, sůl a vodu.
  4. Vařte 15-20 minut, dokud brambory nezměknou.
  5. Polévku rozmixujte dohladka a podle chuti dochuťte solí a pepřem.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*