×
MotherClub.cz

Zeleninová polévka pro děti. Recepty pro batolata i starší děti

Zeleninová polévka pro děti

Polévky plné zeleniny dodají dětem množství vitaminů, minerálů, vlákniny i vody. Vyzkoušet přitom můžete mrkev, celer, petržel, brokolici nebo třeba hrášek.

První polévky pro miminka od ukončeného 4. – 6. měsíce

Obrovskou výhodou je, že jsou vhodné nesolené a nekořeněné polévky pro děti do 1 roku. Nekojeným miminkům můžete polévky do jídelníčku zařazovat už na začátku 5. měsíce. Kojeným dětem se polévky doporučují přibližně od ukončeného 6. měsíce věku. Tento věk je ideální pro nemléčné příkrmy v podobě pyré, kaší a polévek.

Sezónní zelenina a kvalitní tuky

Pokud je to možné, používejte vždy sezónní zeleninu. Chcete-li ze zeleniny získat maximum výživných látek, povařte ji nejprve na páře a až nakonec ji nechte krátce dovařit v kojenecké vodě. Jestliže bude potřeba polévku naředit, zvolte buď další vodu nebo mateřské či umělé mléko. Ke konci vaření je dobré přidat kvalitní olej jako dobrý zdroj tuků a dalších důležitých látek. Polévky už není třeba dosolovat. Pokud budete vařit ve větším hrnci pro celou rodinu, část polévky pro batole je možné odebrat do menšího hrnce a zbytek dokořenit podle své chuti.

Tipy na zeleninové polévky pro děti

Výborná polévka z čerstvé zeleniny

Suroviny:

  • ½ středně velké brambory
  • kousek mrkve
  • kousek petržele
  • 1 lžička olivového oleje
  • kojenecká voda

Postup:

  1. Zeleninu očistěte, pokrájejte na kostičky a v páře uvařte doměkka.
  2. Vše rozmixujeme do hladka a přidejte lžičku olivového oleje.
  3. Nakonec nařeďte kojeneckou vodou nebo mateřským mlékem.

Domácí kaše pro kojence. Recepty na dobré a zdravé příkrmy

Kuřecí polévka

Suroviny:

  • 20 g kuřecího masa bez kůže
  • 100 g kořenové zeleniny
  • 1 lžička olivového oleje
  • 200 ml kojenecké vody

Postup:

  1. Kuřecí maso uvařte společně s očištěnou a nakrájenou zeleninou doměkka v kojenecké vodě.
  2. Vše rozmixujte a přidejte lžičku olivového oleje.

Brokolicová zeleninová polévka na másle

Suroviny:

  • 1 střední mrkev
  • 1 malá růžička brokolice
  • 1 hrnek kojenecké vody
  • ½ lžičky másla

Postup:

  1. Zeleninu důkladně očistěte a nakrájejte.
  2. Brokolici dejte vařit a asi po 10 minutách přidejte do polévky nastrouhanou mrkev.
  3. Nechte společně vařit další 2 minuty a odstavte z plotny.
  4. Přilijte trochu másla, nechte 10 minut odpočívat a poté rozmixujte.

Zeleninová polévka zahuštěná rýží

Suroviny:

  • 2 středně velké mrkve
  • 1 lžíce syrové rýže
  • ½ lžičky olivového oleje
  • kojenecká voda

Postup:

  1. Mrkev očistěte, dejte do hrnce, zalijte kojeneckou vodou a nechte vařit.
  2. Jakmile začne voda vřít, přidejte rýži a vařte doměkka.
  3. Odstavte a přidejte olej.
  4. Mrkev s rýží rozmačkejte vidličkou a v případě potřeby nařeďte mateřským nebo kojeneckým mlékem. Pokud má dítě rádo hladké polévky, můžete vše rozmixovat tyčovým mixérem.

Zeleninová polévka s krupičkou pro děti

Suroviny:

  • 1 mrkev
  • kousek petržele
  • středně velký brambor
  • kousek celeru
  • 2 lžičky dětské krupičky
  • olivový olej
  • 1 žloutek
  • bazalka, pažitka nebo libeček

Postup:

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. Petržel, celer i brambor také očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
  3. Do hrnce dejte trochu olivového oleje s mrkví a krátce míchejte. Poté přilijte vodu a nechte vařit.
  4. Přidejte ostatní zeleninu i bylinky a nechte ještě chvíli vařit.
  5. Jakmile je zelenina téměř uvařená, připravte si krupicové knedlíčky. Do misky dejte žloutek, 2 lžičky krupice, pár kapek oleje a trochu vody. Promíchejte a do polévky vhazujte malé nočky. Krátce povařte.

Recept na jahelné vločky s jablky a jogurtem

Bramborová polévka pro děti

Suroviny:

  • 80 g brambor
  • 50 g mrkve
  • 20 g petržele
  • 1 lžička oleje
  • 1 žloutek
  • 250 ml kojenecké vody

Postup:

  1. Očištěnou a omytou zeleninu uvařte doměkka.
  2. Vmíchejte žloutek a nechte ještě projít varem.
  3. Nakonec směs rozmixujte a promíchejte s kvalitním olejem.

Rajčatová polévka pro batolata

Suroviny:

  • 1 rajče
  • 1 lžička rýže
  • olej nebo máslo
  • snítka petrželky

Postup:

  1. Rajče spařte, oloupejte, rozkrájejte a rozvařte společně s petrželkou.
  2. Vedle z rýže uvařte jemnou rýžovou kaši a nakonec přidejte i s olejem nebo máslem do polévky.
  3. Pořádně promíchejte a podle chuti nařeďte vodou.

Kapánková polévka pro větší děti

Suroviny

  • 3 mrkve
  • 1 větší brambora
  • 1 šálek hrášku
  • malý kousek celeru
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 lžička vody
  • špetka muškátového oříšku
  • špetka soli
  • petrželka, libeček nebo petrželka

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte máslo a všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu kromě hrášku na něm osmahněte.
  2. Restujte asi 5 minut, zalijte vodou, osolte a vařte doměkka.
  3. Do hrníčku vedle si rozklepněte vejce, lehce osolte, přidejte špetku muškátového oříšku, mouku, vodu a vidličkou vymíchejte řidší těsto.
  4. Těsto pak pramínkem přilívejte do vroucí polévky a vidličkou rozmíchejte, aby se vytvořily cucky.
  5. Nakonec přidejte hrášek a po pár minutách také čerstvé bylinky.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*