Pokud zastáváte rodičovskou úlohu, určitě víte, že přinutit některé děti jíst zdravé potraviny není zrovna jednoduché. Jakmile se jednou setkají se sladkostmi, nedají na ně dopustit. Jak nalákat děti na zdravé svačinky, aby jim chutnaly a neměly potřebu závidět ostatním dětem oplatky, chipsy nebo sladké limonády?
Jíme očima
Není pravdou, že co je příliš zdravé, není vůbec chutné. Pokud už od malička dětem předkládáte hodně ovoce a zeleniny, obilné kaše a vynecháte cukr, milerády přivyknou jednoduché a přirozené chuti základních potravin. Nebudou pak vyžadovat jídlo, které je sladké nebo má jinak výraznou chuť.
Skvělým tipem na zdravé svačinky pro batolata, předškoláky i starší děti je především velká barevnost talíře. Nebojte se experimentovat a hrát si. Děti spíše zaujme nazdobený velký talíř plný barevných kousků různých tvarů, ze kterého si bude moci vybrat, než jedno nevzhledné jídlo, které ho budete nutit sníst.
Ovocné a zeleninové talíře
Zkuste tedy doma připravit k odpolední svačince dětem ovocný nebo zeleninový talíř. Stačí nakoupit různé druhy zeleniny nebo použít svoje vlastní ze zahrádky, vše dobře umýt a nakrájet na drobné lákavé kousky. Na talíři by neměla chybět šťavnatá rajčátka, kolečka salátové okurky, kolečka mrkvičky, listy hlávkového salátu nebo rukoly, kolečka ředkviček, čtverečky pokrájené kedlubny, barevné kousky papriky a klidně třeba i můžete přidat zelené nebo černé olivy. Uvidíte, co na to děti řeknou.
Při chystání ovocného talíře klidně vsaďte i na exotiku. Nakoupené ovoce opět dobře umyjte pod tekoucí vodou a naaranžuje na talíř. Volte především sezónní kousky ovoce, které můžete obohatit také ovocem sušeným. Na talíři tak mohou být kousky pokrájených jablíček, hrušek, banánů, broskví, meruněk či nektarinek, rynglí, jahod, kuličky hroznového vína, ať už zeleného či tmavého, dále kousky manga, kiwi, měsíčky pomeranče nebo mandarinek, sušené rozinky, fíky, datle nebo třeba i různé druhy oříšků, pokud na ně ovšem děti nejsou alergické.
S takovým talířem se dítě může zabavit na delší dobu a můžete si být jistí tím, že se dobře a zdravě nají.
Vykrajovátka na vánoční cukroví
Pokud chcete dítěti zpestřit docela obyčejný chleba, nachystejte si vykrajovátka na cukroví. Můžete pak zcela jednoduše připravit hvězdičky nebo srdíčka z plátkového sýru nebo prasátko ze šunky nebo z tenkého krajíčku kváskového chleba. Nezapomeňte obložený chléb dítěti patřičně ozdobit zeleninou, třeba klidně i do podoby obličeje nebo nějakého zvířátka. Na chléb můžete přidat kolečko vajíčka nebo olivu.
Vykrajovat však můžete naprosto cokoli, co se vykrajovat dá. Pokud do přípravy takovéto svačiny zapojíte děti, budou opravdu šťastné a samy si nachystají takovou svačinu, která rozhodně nezůstane na talíři netknutá.
Dalším tipem mohou být zdravé pomazánky namísto nevhodných tavených sýrů nebo kupovaných pomazánek s éčky. O tavených sýrech se obecně ví, že obsahují příliš tavicích solí v podobě fosforečnanů, které odvádějí vápník z těla. Navíc dnes existuje spousta dětí, které mají alergii na bílkovinu kravského mléka. Proto není na škodu vyrobit dětem domácí pomazánku ze zeleniny, luštěnin nebo třeba kvasnic na doplnění vitamínů skupiny B.
Teď jde ještě o to, jak dětem pomazánku nabídnout, aby jim zachutnala. K výrobě můžete použít například uvařenou cizrnu nebo klidně kvalitního tuňáka v konzervě. Základ pomazánky lze smíchat nebo rozmixovat s rostlinným bio margarínem a přidat do něj nějakou zeleninu, mořskou sůl nebo čerstvé bylinky, například bazalku. Dětem do pomazánek nedávejte žádná ostrá koření, i když vám to tak chutná lépe, například česnek nebo pepř. K tomu, aby dítě bylo zdravé, a zároveň vám to snědlo, stačí opravdu špetička utřeného křenu nebo česneku.
Nedá se nic dělat, ale u pomazánky to na “jíme očima” zrovna neuhrajete. Pomazánky zkrátka vypadají všechny stejně, ale hlavně musí být chutné! Děti rozhodně mohou pomoci s jejich přípravou, například je může bavit loupat avokádo a můžete si s nimi i zasadit avokádovou pecku!
I sladkosti mohou být zdravé
Pokud vás dítě otravuje s tím, že má na něco chuť a nechcete mu dávat klasické sladkosti plné cukru, sáhněte po sušeném ovoci nebo ořechových pomazánkách. Například vynikajícím mlsáním jsou čokoládové nebo ořechové pomazánky s vysokým obsahem mletých pražených oříšků a semínek nebo kakaa či karobu (prášku ze svatojánského chleba). Obvykle jsou bez cukru, bez mléka a bez dalších přidaných látek. Pokud si chcete osladit ořechovou pomazánku nebo třeba sezamovou pastu, můžete místo cukru použít rýžový sirup, med nebo melasu.