×
MotherClub.cz

Salmonelóza u dětí. Používáte oddělená kuchyňská prkénka na zeleninu a na maso?

salmonelóza u dětí
Salmonelóza u dětí je často příčinou k hospitalizaci.

Salmonelóza je průjmové onemocnění způsobené bakterií. Salmonela se do těla dostává ústy, nejčastěji díky špatně uvařenému masu, vajíčkům či infikované zelenině. Víte, jak nákaze salmonelózou u dětí předcházet? Jak se salmonelóza u dětí léčí a na co si dát pozor?

Salmonelóza u dětí – příznaky

Napadení salmonelou se projevuje intenzivními střevními potížemi a vysokými horečkami (až 41 °C). Pro zdravého silného jedince nemusí být salmonelóza nebezpečná, ale zejména malé děti ohrožuje velmi. Děti se totiž hůře vyrovnávají s velkými ztrátami tekutin a většině případů musejí být hospitalizovány v nemocnici na kapačkách. Inkubační doba (doba od vniknutí bakterie do těla po první příznaky onemocnění) je maximálně 48 hodin. U dětí to bývá většinou 8 hodin. Nemoc se projevuje četnými vodnatými a zapáchajícími průjmy, bolestmi až křečemi břicha, pocitem na zvracení, zvracením, horečkou. Někdy může CRP přesáhnout hodnotu 300.

Dehydratace

Vzhledem ke značným ztrátám tekutin se u dětí projevují příznaky dehydratace jako apatie, neklid, halucinace, nízký krevní tlak, suchý jazyk, snížený tonus kůže. Při těžké dehydrataci může dojít až k poruchám vědomí, křečím, zvýšené srdeční činnosti (tachykardii), dokonce i k bezvědomí. Průjem u dítěte doprovázený horečkami rozhodně není radno podceňovat a doporučuje se navštívit lékaře či pohotovost, kde zkontrolují ionty v krvi a pomocí stěru laboratorně určí příčinu průjmu.

Čtěte také: Závislost dětí na mobilech a elektronice. Problém tkví v psychickém i fyzickém zdraví

Jak je možné salmonelózu chytit?

Nejrizikovější je konzumace syrových či nedostatečně vařených vajec (např. volské oko, na měkko, na hniličku, žloutkové krémy atd.). Velice problematické je také maso (salámy, sekaná, uzené). Bakterie se může uchytit např. na noži, kterým bylo maso krájeno, na obracečce či na prkénku. Odtud se může kontaminovat další jídlo. Často se pacienti nakazí při obalovaní řízků, kdy je použita stejná vidlička na obalování i otáčení již osmažených řízků. Rizikové je také grilování, kdy se maso uvnitř nepropeče zcela. Bakterie salmonely jsou velice odolné. Lze je zničit pouze tepelnou úpravou nad 70 °C po dobu 5 minut.

Kdy se nejčastěji salmonelóza šíří?

Nejrizikovějším obdobím pro onemocnění salmonelózou jsou letní měsíce. Jednak kvůli častému grilování, dále kvůli vysokým teplotám, kdy se jídlo rychleji kazí. Během dovolených navíc ochutnáváme nejrůznější místní pokrmy, děti často konzumují zmrzliny (které také bývají zdrojem nákazy), navíc hygiena obecně nebývá při cestách nejlepší (tábory, kempování).

Prevence – dostatečná tepelná úprava masa a vajec

Nejdůležitější ze všeho je důkladná tepelná úprava rizikových potravin (masa, vajíček). Bakterie Salmonela přežije mráz (je pouze neaktivní, po roztátí se aktivuje), zabíjí pouze teploty nad 70°C. Pozor zejména na špatně ogrilované maso, které je zvenku připálené, avšak vevnitř syrové!

Čtěte také: Onemocnění hlasivek u dětí. Co se může stát, když dítě často křičí?

Oddělená prkénka na maso a zeleninu

Velice důležité je dodržovat oddělená prkénka – jedno na přípravu masa a druhé na ovoce a zeleninu. V ideálním případě byste měli v domácnosti mít i třetí, které se používá na sýry. Pozor také na umývání masa v dřezu. Maso se umývat nemá – stejně umýváním zničíte jen minimum bakterií, ale hlavně riskujete, že se kontaminovaná voda z masa z dřezu odstříkne na kuchyňskou linku, umyté nádobí či na potraviny v blízkosti dřezu. Kromě salmonely tak můžete okolní povrchy kontaminovat listeriózou či kampylobakterem.

Pozor i na zeleninu

K přenosu někdy mohou posloužit přenašeči – obyčejně mouchy či hlodavci. Jelikož se bakterie Salmonela vyskytuje ve stolici nemocného, stačí, aby moucha usedla na kontaminovaný exkrement a pak na jídlo. Týká se to veškeré zeleniny ze zahrádky ale i z obchodu. Ovoce a zeleninu vždy důkladně opláchněte a omyjte!

Léčba salmonelózy

Důležité je doplňování tekutin, k jejichž ztrátám dochází v důsledku zvracení, průjmu a pocení. Vhodné jsou minerálky, ale ty většinou nestačí. Velkou ztrátu iontů je u dětí potřeba doplňovat podáváním iontových směsí určených k doplnění minerálů při průjmových onemocněních jako např. rozpustný nápoj Kulíšek (volně prodejné v lékárně). Počítejte s tím, že dětem nebude chutnat (je slaný), proto je vhodné v lékárně zakoupit také stříkačku (bez jehly samozřejmě) a podávat iontový nápoj i přes odpor stříkačkou do úst. Stejným způsobem lze zajistit i doplňování tekutin – po malých, ale pravidelných dávkách. Pokud bude ztráta iontů závažná, v takovém případě je nutné pacienta napojit na infuzi.

Čtěte také: Jak naučit děti empatii a proč je to tak důležité?

Černé uhlí

Medikamentózní léčba spočívá v podávání střevních desinficiencií (desinfikují – zbavují střeva choroboplodných zárodků), adsorbencií (např. živočišné uhlí – váže na sebe špatné látky) a léků proti zvracení. Černé uhlí se i u malých dětí (do 2 let) dávkuje i po 3 tabletách denně, pokud je průjem silný. Uhlí můžete rozpustit ve vodě a dát jej dítěti vypít (či opět stříkačkou). Vhodná je také např. Smecta.

Probiotika

Ke správné funkci střev je potřeba dodávat také probiotika v silných dávkách. Nejčastěji se na léčbu salmonelózy ordinuje Hylac (volně prodejný), který se ovšem nesmí podávat dohromady s mléčnými výrobky (v žaludku by se vysrážel a nedostal by se až do střev, kde je potřeba). Na paměti by to měly mít zejména kojící matky. Rozestup mezi kojením a Hylacem by měl být alespoň 1,5 h.

Čtěte také: Spálová angína u dětí. Onemocnění, které se nevyplácí podcenit

Dieta

Zatímco dříve se na průjmová onemocnění doporučovalo několik dní nejíst, nyní lékaři trvají na tom, že je potřeba začít jíst již první den, kdy se objeví příznaky. Pokud je to tedy možné. Nejprve se omezte pouze na studený černý čaj (může být slazený) podávaný po lžičkách či stříkačkou. Za několik hodin přidávejte suché pečivo, nemastné kaše, rýži, dušenou mrkev, zeleninové vývary, banány či nastrouhané jablko. Naprosto nevhodné jsou tučné a kořeněné pokrmy. Během následujících dní se doporučují probiotické nápoje, jogurty s živou kulturou, aby byla obnovena rovnováha střevní mikroflóry. Pro doplnění iontů si můžete připravit domácí iontový nápoj: lžička soli, 5 lžiček cukru, šťáva z grapefruitu a dolít 0,5 l vody.

Komplikace salmonelózy

Kromě ztráty iontů a dehydratace je největším rizikem salmonelózy možnost vycestování bakterie krví do těla, kde může kdekoliv založit zánět (zánět kosti, absces měkkých tkání, zánět mozkových blan). Bakterie Salmonely se mohou ukrývat také ve žlučníku jedince, který se může stát i trvalým nosičem choroby.



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*