Polévky plné zeleniny dodají dětem množství vitaminů, minerálů, vlákniny i vody. Vyzkoušet přitom můžete mrkev, celer, petržel, brokolici nebo třeba hrášek.
První polévky pro miminka od ukončeného 4. – 6. měsíce
Obrovskou výhodou je, že jsou vhodné nesolené a nekořeněné polévky pro děti do 1 roku. Nekojeným miminkům můžete polévky do jídelníčku zařazovat už na začátku 5. měsíce. Kojeným dětem se polévky doporučují přibližně od ukončeného 6. měsíce věku. Tento věk je ideální pro nemléčné příkrmy v podobě pyré, kaší a polévek.
Sezónní zelenina a kvalitní tuky
Pokud je to možné, používejte vždy sezónní zeleninu. Chcete-li ze zeleniny získat maximum výživných látek, povařte ji nejprve na páře a až nakonec ji nechte krátce dovařit v kojenecké vodě. Jestliže bude potřeba polévku naředit, zvolte buď další vodu nebo mateřské či umělé mléko. Ke konci vaření je dobré přidat kvalitní olej jako dobrý zdroj tuků a dalších důležitých látek. Polévky už není třeba dosolovat. Pokud budete vařit ve větším hrnci pro celou rodinu, část polévky pro batole je možné odebrat do menšího hrnce a zbytek dokořenit podle své chuti.
Tipy na zeleninové polévky pro děti
Výborná polévka z čerstvé zeleniny
Postup přípravy
- Zeleninu očistěte, pokrájejte na kostičky a v páře uvařte doměkka.
- Vše rozmixujeme do hladka a přidejte lžičku olivového oleje.
- Nakonec nařeďte kojeneckou vodou nebo mateřským mlékem.
Domácí kaše pro kojence. Recepty na dobré a zdravé příkrmy
Kuřecí polévka
Suroviny:
- 20 g kuřecího masa bez kůže
- 100 g kořenové zeleniny
- 1 lžička olivového oleje
- 200 ml kojenecké vody
Postup:
- Kuřecí maso uvařte společně s očištěnou a nakrájenou zeleninou doměkka v kojenecké vodě.
- Vše rozmixujte a přidejte lžičku olivového oleje.
Brokolicová zeleninová polévka na másle
Suroviny:
- 1 střední mrkev
- 1 malá růžička brokolice
- 1 hrnek kojenecké vody
- ½ lžičky másla
Postup:
- Zeleninu důkladně očistěte a nakrájejte.
- Brokolici dejte vařit a asi po 10 minutách přidejte do polévky nastrouhanou mrkev.
- Nechte společně vařit další 2 minuty a odstavte z plotny.
- Přilijte trochu másla, nechte 10 minut odpočívat a poté rozmixujte.
Zeleninová polévka zahuštěná rýží
Suroviny:
- 2 středně velké mrkve
- 1 lžíce syrové rýže
- ½ lžičky olivového oleje
- kojenecká voda
Postup:
- Mrkev očistěte, dejte do hrnce, zalijte kojeneckou vodou a nechte vařit.
- Jakmile začne voda vřít, přidejte rýži a vařte doměkka.
- Odstavte a přidejte olej.
- Mrkev s rýží rozmačkejte vidličkou a v případě potřeby nařeďte mateřským nebo kojeneckým mlékem. Pokud má dítě rádo hladké polévky, můžete vše rozmixovat tyčovým mixérem.
Zeleninová polévka s krupičkou pro děti
Suroviny:
- 1 mrkev
- kousek petržele
- středně velký brambor
- kousek celeru
- 2 lžičky dětské krupičky
- olivový olej
- 1 žloutek
- bazalka, pažitka nebo libeček
Postup:
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Petržel, celer i brambor také očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Do hrnce dejte trochu olivového oleje s mrkví a krátce míchejte. Poté přilijte vodu a nechte vařit.
- Přidejte ostatní zeleninu i bylinky a nechte ještě chvíli vařit.
- Jakmile je zelenina téměř uvařená, připravte si krupicové knedlíčky. Do misky dejte žloutek, 2 lžičky krupice, pár kapek oleje a trochu vody. Promíchejte a do polévky vhazujte malé nočky. Krátce povařte.
Recept na jahelné vločky s jablky a jogurtem
Bramborová polévka pro děti
Suroviny:
- 80 g brambor
- 50 g mrkve
- 20 g petržele
- 1 lžička oleje
- 1 žloutek
- 250 ml kojenecké vody
Postup:
- Očištěnou a omytou zeleninu uvařte doměkka.
- Vmíchejte žloutek a nechte ještě projít varem.
- Nakonec směs rozmixujte a promíchejte s kvalitním olejem.
Rajčatová polévka pro batolata
Suroviny:
- 1 rajče
- 1 lžička rýže
- olej nebo máslo
- snítka petrželky
Postup:
- Rajče spařte, oloupejte, rozkrájejte a rozvařte společně s petrželkou.
- Vedle z rýže uvařte jemnou rýžovou kaši a nakonec přidejte i s olejem nebo máslem do polévky.
- Pořádně promíchejte a podle chuti nařeďte vodou.
Kapánková polévka pro větší děti
Suroviny
- 3 mrkve
- 1 větší brambora
- 1 šálek hrášku
- malý kousek celeru
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce polohrubé mouky
- 1 vejce
- 1 lžička vody
- špetka muškátového oříšku
- špetka soli
- petrželka, libeček nebo petrželka
Postup:
- V hrnci rozehřejte máslo a všechnu očištěnou a pokrájenou zeleninu kromě hrášku na něm osmahněte.
- Restujte asi 5 minut, zalijte vodou, osolte a vařte doměkka.
- Do hrníčku vedle si rozklepněte vejce, lehce osolte, přidejte špetku muškátového oříšku, mouku, vodu a vidličkou vymíchejte řidší těsto.
- Těsto pak pramínkem přilívejte do vroucí polévky a vidličkou rozmíchejte, aby se vytvořily cucky.
- Nakonec přidejte hrášek a po pár minutách také čerstvé bylinky.