Zelené fazolky u nás nemají dobrou pověst. Mohou za to typické našedlé dušené lusky s bílou omáčkou a vařeným bramborem, které byly po dlouhou dobu neodmyslitelnou součástí školních jídelen. Pokud ale připravíte zelené fazolky správně, budou chutnat vám i vašim dětem.
Zelený obal ukrývá skvělou chuť i spoustu živin
Fazolové lusky jsou zásobárnou vitaminů a minerálů. Obsahují především vitamin A, vitamin C, vitaminy skupiny B, draslík, hořčík, mangan, vápník a železo. Pokud je připravíte svým dětem, jistě oceníte i vysoký obsah bílkovin a vlákniny. Z fazolových lusků můžete vytvořit mnoho zdravých a chutných jídel. Snadno je zkombinujete s jakýmkoliv masem nebo obilovinou. Možných kuchyňských úprav je také nespočet.
Tipy do kuchyně
- Čerstvé fazolové lusky můžete v lednici uchovávat až 3 dny.
- Pokud chcete fazolky uchovat v mrazničce, nejdříve je lehce předvařte v mírně vroucí osolené vodě. Poté nechte okapat, osušte ubrouskem nebo čistou utěrkou a nakonec vložte do mrazáku. Takto vám vydrží až rok.
- Chcete, aby si fazolky zachovaly svou krásně zelenou barvou? Před úpravou fazolky spařte osolenou vodou a poté prudce zchlaďte ledovou vodou.
Recepty ze zelených fazolek
Zelené fazolky jako první příkrm
Ingredience:
- 100 g zelených fazolek
- 1 lžička kvalitního oleje
Postup:
- Fazolky očistěte a uštípněte jim špičky. Pokud máte starší fazolky, vytahejte z nich i vlákna.
- Pokrájejte fazolky na menší kousky a dejte je dusit do vody nebo vařit v páře.
- Ve chvíli, kdy jsou fazolky uvařené, rozmixujte je a smíchejte s kvalitním olejem, nejlépe olivovým nebo slunečnicovým.
Příkrm z fazolek, hrušky a jablka pro děti od ukončeního 6. měsíce
Ingredience:
- 120 zelených fazolek
- 1 hruška
- 1 jablko
Postup:
- Fazolky očistěte a uštípněte jim špičky.
- Hrušku i jablka oloupejte a zbavte jádřinců.
- Všechny ingredience nakrájejte na kousky a dejte vařit do vroucí vody, dokud nezměknou.
- Uvařené suroviny slijte, vložte do mixéru a rozmixujte do pyré.
Dýně hokkaidó. Recept na dýňovou polévku, krémové rizoto i vynikající koláč
Příkrm z fazolek, hrášku a hrušky pro děti od ukončeného 6. měsíce
Ingredience:
- 130 g zelených fazolek
- 1 hruška
- ½ šálku hrášku
Postup:
- Fazolky očistěte a ukrojte jim špičky.
- Hrušku omyjte, oloupejte a zbavte jádřince.
- Vše nakrájejte na malé kousky a dejte vařit do vroucí vody.
- Do vody přidejte i hrášek a vše uvařte doměkka.
- Jakmile jsou suroviny uvařené, vložte je do mixéru a rozmixujte do hladka.
Příkrm s fazolkami, bramborem a červenou paprikou pro děti od ukončeného 8. měsíce
Ingredience:
- 120 g zelených fazolek
- 2 brambory
- ½ červené papriky
Postup:
- Fazolky očistěte a zbavte je špiček.
- Brambory omyjte, oloupejte a nakrájejte na větší kousky.
- Papriku očistěte, zbavte jádřince a také ji nakrájejte.
- Vše vložte na pařák a v páře duste do měkka.
- Po změknutí všechnu zeleninu rozmixujte tyčovým mixérem do hladké konzistence.
Příkrm s fazolkami, hruškou a banánem pro děti od ukončeného 6. měsíce
Postup:
- 110 g zelených fazolek
- 1 hruška
- 1 zralý banán
Postup:
- Fazolky omyjte a zbavte špiček.
- Hrušku omyjte, oloupejte a zbavte jádřince.
- Zralý banán oloupejte a pomocí vidličky pořádně rozmačkejte.
- Ve vroucí vodě uvařte fazolky s hruškou doměkka.
- Po uvaření rozmixujte do hladka a přimíchejte k banánu.
Zelené fazolky s mrkví a bramborem pro děti od 6 měsíců
Ingredience:
- 100 g zelených fazolek
- 100 g mrkve
- 100 g brambor
- voda
- olej nebo máslo
Postup:
- Brambory i mrkev oloupejte a pořádně omyjte.
- Brambory nakrájejte na kostičky a mrkev nastrouhejte na hrubším struhadle.
- Zelené fazolky omyjte, zbavte špiček a nakrájejte je na menší kousky.
- Zeleninu zalijte vodou, přidejte k ní trochu oleje či másla a uvařte do měkka.
- Jakmile je zelenina uvařená, rozmixujte ji na hladkou kaši.
- Pokud chcete, můžete ke kaši přidat i kojenecké či mateřské mléko.
Smetanové fazolky pro děti od 1 roku
Ingredience:
- 500 g fazolek
- zeleninový bio bujón
- 60 g másla
- 20 g mouky
- 1 cibule
- 1 zakysaná smetana
- citronová šťáva
- cukr
Postup:
- Fazolky opláchněte, odkrojte špičky a pokrájejte je na menší kousky.
- Vložte fazolky do litru vody a trochu osolte nebo přidejte bujón.
- Uvařte fazolky do měkka, ale dávejte pozor, aby se nerozvařily.
- Na pánvi si připravte jíšku. Nejprve oloupejte cibuli, nakrájejte ji najemno a zpěňte na másle. Poté přidejte mouku a usmažte světlou jíšku.
- Uvařené fazolky zahustěte jíškou a ještě 5 minut vše povařte.
- Nakonec přidejte zakysanou smetanu a ochuťte cukrem a citronovou šťávou. Fazolky by měly mít sladkokyselou chuť.
- Podávejte s vařeným bramborem a masem nebo vejcem natvrdo.
Cuketová polévka. Připravte dětem kombinaci s mrkví, bramborem nebo bazalkou
Dušené hovězí maso s fazolkami pro děti od 1 roku
Ingredience:
- 500 g hovězího na guláš
- 200 g mražených fazolových lusků
- 2 cibule
- 5 stroužků česneku
- olej
- sůl
- pepř
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno.
- 3 stroužky česneku pokrájejte na drobné kousky.
- Maso nakrájejte na kostky, osolte a opepřete.
- V hrnci rozpalte olej a osmažte na něm cibulku.
- Jakmile cibulka zezlátne, přidejte k ní i maso a česnek. Počkejte, než se maso důkladně zatáhne.
- Orestovanou směs podlijte horkou vodou nebo vývarem tak, aby maso zůstalo ponořené. Rozhodně to ale s vodou nepřehánějte.
- Stáhněte teplotu, aby voda mírně probublávala, přikryjte poklicí a nechte dusit do změknutí, zhruba 1,5 hodiny. Průběžně maso kontrolujte a v případě potřeby podlévejte.
- Jakmile bude maso měkké, přidejte k němu i fazolky a prohřejte.
- Ke směsi dejte také zbylé dva prolisované stroužky česneku a mírně dosolte.
- Podávejte s bramborem, rýží nebo jinou oblíbenou přílohou.