Milujete jídlo, ale stále žijete v domnění, že co je zdravé, je zároveň nedobré a naopak? Zapomeňte na tyto předsudky a pochutnejte si na zdravých a zároveň výborných pokrmech. Máme pro vás několik tipů na skvělé pokrmy, které připravíte do několika minut a budou chutnat celé rodině. A všechny mají jedno společné: vyskytují se v nich tradiční podzimní suroviny.
Zjednodušte si pobyt v kuchyni
Při přípravě jídla nemusíte trávit v kuchyni dlouhé hodiny. Pokud investujete do kuchyňských spotřebičů, které vám zjednoduší práce, bude každý pobyt u kuchyňského pultu radostí. Schválně se podívejte do katalogů a letáků značek, které se na prodej kuchyňského vybavení specializují. Třeba při listování katalogem narazíte také na vánoční dárky pro kolegyně, kamarádky, maminku i babičku. Sice se může zdát, že je na jejich shánění brzy, ale nenechte se mýlit, těch pár měsíců uteče jako voda.
Uvařte si nejlepší podzimní polévky
Patříte k lidem, kteří milují podzim, zejména proto, že jsou konečně všude k dostání dýně? Využijte jejich sezónu naplno a ponořte se do přípravy lahodných podzimních polévek. Tradiční dýňová polévka s kurkumou, zázvorem, mrkví a kari je klasika. Dále můžete vyzkoušet také mrkvovou polévku, hustou rajčatovou nebo třeba i polévku z podzimní zeleniny s červenou čočkou.
A aby měla polévka krásnou krémovou konzistenci, využijte k její přípravě také kvalitní ponorný mixér. Pokud takový ještě nevlastníte, určitě vám přijdou vhod recenze tyčových mixérů, díky kterým nebudete kupovat zajíce v pytli.
Dýně nepatří pouze do polévky
Ještě nám dovolte vrátit se k dýni. Tato úžasná zelenina má totiž široké možnosti využití. Proto je škoda, že většina lidí ji používá pouze do polévky a neexperimentuje s ní. Odlište se od davu a vyzkoušejte například dýňové rizoto. Jeho příprava je snadná. Na pánvi nejprve opečte dýni na oleji, až změkne, přidejte k ní česnek a cibulku, oboje nakrájené nadrobno a následně přidejte rýži, bílé víno a zeleninový vývar. Výsledkem bude pravé italské rizoto, na kterém si pochutnáte.
Se zázvorem jde všechno líp
Kdyby na vás během podzimních plískanic přišla rýma, vsaďte na zázvor. Připravte si z něj buď lahodný čaj, do kterého přidejte citron a mátové lístky nebo si připravte podzimní nakopávací smoothie. Ve smoothie makeru nebo mixéru smíchejte zázvor, mrkev, pomeranč a přidejte i špetku kurkumy. Oba nápoje vás postaví na nohy a posílí vaši imunitu.
Zdroj: Shutterstock
Čočka nemusí nudit, buďte kreativní
Čočku má většina z nás spojenou se školní jídelnou. Jenomže čočka nemusí být nudná. Naopak. Dá se s ní přímo kouzlit. Kromě čočkového salátu s dýní, mrkví a řepou, si můžete z čočky připravit například:
- karbanátky,
- pomazánku,
- polévku s batátem.
Příprava čočkových karbanátků je snadná a rychlá.
- Čočku nejprve uvařte doměkka a následně smíchejte s vaší oblíbenou zeleninou nasekanou najemno a přidejte i vajíčko a mouku.
- Následně karbanátky smažte v oleji.
- Čočkovou pomazánku vytvoříte rovněž z vařené čočky, kterou následně smíchejte s nadrobno nasekanou cibulkou a česnekem a přidejte tvaroh a hořčici.
Polévka z čočky a batátů je lahodná a pokud přidáte i zázvor, příjemně vás prohřeje. Nejprve si na oleji zpěňte cibulku, přidejte čočku, batáty a další zeleninu podle vlastní chuti a zalijte zeleninovým vývarem.
Zdravé vaření může být zábavné, snadné a zároveň i rychlé. Nechte se inspirovat některými z uvedených receptů a čerpejte během podzimní sezóny z čerstvých surovin. Pokud milujete dýni, nezůstávejte pouze u přípravy dýňové polévky, ale snažte se i experimentovat. Dýni smažte, pečte a připravte si i dýňové rizoto.