Buchtičky se šodó jsou mezi jídly naprostým dětským favoritem. Ale přiznejme si upřímně – nemáte je rádi i vy, dospělí? Tak si je pojďme uvařit!
Buchtičky se šodó jsou klasika české sladké kuchyně a jedno z nejoblíbenějších dětských jídel. Jako snad jakýkoliv pokrm lze i tento připravit v jednodušší a rychlejší verzi. Buchty lze koupit hotové a snadné šodó můžete udělat z kupovaného pudinkového prášku.
Věřte ale, že pokud ho uděláte kompletně domácí s přidáním pravé vanilky, už nikdy nebudete chtít jiné. O domácích kynutých buchtách to platí dvojnásob.
Postup přípravy
- Smícháme droždí, lžíci cukru a mouky, čtyři lžíce mléka a necháme v teple vzejít. Zbytek mouky prosijeme a smícháme se zbylými surovinami kromě másla. Vytvoříme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.
- Rozpustíme si pár lžic másla. Částí vymažeme plech, v němž budeme péct buchty. Část necháme zatím stranou. Z vykynutého těsta odebíráme části, tvoříme kuličky a ty dáváme jednu vedle druhé do plechu. Každou z buchet potřeme rozpuštěným máslem. Poté necháme ještě asi půl hodiny kynout.
- Buchtičky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Mezitím si připravíme krém. Do hrnce dáme mléko, polovinu cukru, škrob, vanilku dle chuti, případně rum a vše svaříme. Necháme čtvrt hodiny odstát a poté si hrnec přesuneme do vodní lázně. V míse smícháme žloutky se zbylým cukrem a směs pomalu přidáváme ke svařené mléčné směsi, která rozhodně nesmí vřít. Důkladně vmícháme a můžeme podávat na hotových buchtičkách.