Pomazánka z čerstvé, vařené či pečené mrkve dětem chutná a navíc jim dodá spoustu zdraví prospěšných látek.
Proč zařadit mrkev do dětského jídelníčku?
Mrkev je téměř z 90 % tvořená vodou. Obsahuje ale také sacharidy, bílkoviny a tuky. Nachází se v ní řada minerálních látek, jako je draslík, fosfor a hořčík potřebný pro růst vlasů a nehtů, podporu imunitního systému a zdravý vývoj orgánů. Nejznámější látkou v mrkvi je betakaroten nezbytný pro správné fungování zraku a dobrou kvalitu kůže. Mrkev je velmi dobře stravitelná, a proto patří k prvním potravinám, které se dětem zařazují do jídelníčku při přechodu z kojení na tuhou stravu.
Bramborová kaše s mrkví a kedlubnou pro kojence a batolata
Nákup a zpracování mrkve
Při výběru mrkve v obchodě dbejte na to, aby nebyla poškozená, neměla na sobě černé či zelené skvrny a byla dobře zbavená hrubých nečistot. Mrkev nikdy nezpracovávejte dopředu, protože má tendenci rychle ztrácet živiny. Pokud budete mrkev vařit či dusit, použijte co nejmenší množství vody a hrnec přikryjte pokličkou. V mrkvi tak zůstane maximum cenných látek.
Mrkvová pomazánka pro batolata
Ingredience:
- 1 mrkev
- 50 g měkkého tvarohu
- 2 lžíce kojeneckého nebo batolecího mléka
- 0,5 lžičky citrónové šťávy
Postup:
- Nejprve ušlehejte tvaroh s předem připraveným mlékem dohladka.
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- K mrkvi přilijte citrónovou šťávu, přidejte tvarohovou směs a vše důkladně promíchejte.
Mrkvová pomazánka s lučinou
Ingredience:
- 5 středně velkých mrkví
- 1 kostka lučiny
- pár kapek citrónu
- sůl (pro děti starší 1 roku)
Postup:
- Mrkev oškrábejte, umyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Zakápněte několika kapkami citrónu a starším dětem osolte.
- Přidejte lučinu, pořádně promíchejte a podávejte.
Mrkvová pomazánka pro děti od 10-12 měsíců
Ingredience:
- 200 g očištěné mrkve
- 100 g lučiny
- 1 lžíce ghí
- 1 pomeranč
- sůl (dětem od 1 roku)
Postup:
- Mrkev nakrájejte na menší kousky, dejte ji do pekáčku a společně s ghí a špetkou soli ji pečte na 200 stupňů Celsia zhruba 20-25 minut.
- Mezitím vymačkejte šťávu z jednoho pomeranče a po půlce pečení ji přilijte k mrkvi.
- Pečte dalších 20 minut, dokud nebude mrkev měkká.
- Vše dejte do mixéru a společně s lučinou rozmixujte.
Recept na bílý jogurt s jablečnou šťávou a sušenými meruňkami
Mrkvová pomazánka s jablkem a jogurtem
Ingredience:
- 300 g mrkve
- 200 g jablek
- 200 ml bílého jogurtu
- 2 lžíce medu
- 50 ml pomerančové šťávy
Postup:
- Mrkev i jablka oškrábejte, omyjte a nastrouhejte na jemném struhadle.
- Jogurt smíchejte s medem a přidejte k jablkům a mrkvi.
- Promíchejte a podávejte s pečivem.
Dobrou chuť!