Voňavý jablečný kompot si vychutnáte ještě teplý jako sladkou tečku po dobrém obědě, nebo jako lehkou svačinku. Když se vám doma sejde větší množství jablek, můžete kompot zavařit a sáhnout po něm v chladné zimě.
Jablka jako ideální ovoce ke kompotování
Jablka obsahují spoustu vitaminů, minerálů a vlákniny. Prospívají imunitě, zažívání i nervové soustavě. Můžete z nich upéct koláč, odšťavnit je na mošt, nebo vyrobit marmeládu či kompot. Výhodou je, že i při zavařování si jablka uchovají velké množství cenných látek.
Tipy na zavařování jablek
- Do kompotu vybírejte vždy jen kvalitní a akorát zralá jablka.
- Plody nejprve omyjte ve studené vodě a poté z nich odstraňte stopky i jádřince.
- Záleží na vás, jestli budete jablka zavařovat ve slupce nebo bez ní.
- Podle potřeby jablka nakrájejte na čtvrtky nebo osminky.
- Abyste zabránili hnědnutí jablek, potřete je citronovou šťávou.
- Kompot sterilujte při teplotě 75-85 °C v zařazovacích sklenicích.
- Po dokončení sterilace nechte sklenice s kompotem v horké vodě ještě další cca 3 minuty.
- Poté sklenice vyndejte, položte je víčkem dolů na čistou utěrku a nechte vychladnout.
- Pokud chcete zabránit měknutí jablek a ztrátě jejich barvy, přikryjte sklenice utěrkou namočenou ve studené vodě.
- Kompoty skladujte na suchém a tmavém místě.
Recept na jablečný kompot pro děti od ukončeného 8. měsíce
Ingredience:
- 1 celé jablko
- 1 celá skořice
- 1 lžička másla
Postup:
- Jablko oloupejte a nakrájejte ho na drobné kostičky.
- V hrnci nechte rozpustit máslo a přidejte k němu nakrájené jablko.
- Podlijte jablko vodou, přidejte skořici a duste, dokud jablko nezměkne.
- Nechte kompot vychladnout a poté podávejte i se vzniklou šťávou.
Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti
Recept na rychlý jablečný kompot
Ingredience:
- 4 jablka
- 1 vanilkový cukr
- 1 celá skořice
- 4 g hřebíčku
- 1 hrnek vody
Postup:
- Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a rozkrojte je na čtvrtky.
- Zalijte vodou, přisypte cukr, přidejte koření a duste do změknutí.
- Kompot podávejte teplý nebo studený.
Zavařený jablečný kompot jako od babičky
Ingredience:
- 1,5-2 kg jablek
- 1 l vody
- 250-300 g cukru
- citronová kůra v bio kvalitě
- mletá skořice
- 1 celá skořice
- hřebíček
Postup:
- Jablka oloupejte, vykrojte z nich jádřince a nakrájejte na čtvrtky.
- Poskládejte jablka do sklenic.
- Ovoce zalijte vlažným cukerným roztokem.
- Přidejte hřebíček, celou skořici, trochu mleté skořice a citronovou kůru.
- Zavíčkujte a sterilujte 15-20 minut při 85 °C.
Teplý zimní jablečný kompot
Ingredience:
- 4 jablka
- 0,5 lžičky mleté skořice
- 3 hřebíčky
- rozinky
- mandle bez slupky
Postup:
- Jablka oloupejte, zbavte jádřinců a pokrájejte je na menší kostky.
- Dejte je do hrnce, přidejte skořici, hřebíček, rozinky a mandle.
- Směs zalijte vodou, promíchejte a pomalu duste.
- Kompot podávejte ještě teplý. Dospělí si mohou do kompotu kápnout trochu rumu.
Dobrou chuť!