Už se vám omrzely klasické noky z bramborového těsta? Vyzkoušejte dýňové noky, které jistě zachutnají vám i vašim dětem.
Rychlý a jednoduchý recept
Noky jsou oblíbené v mnoha světových kuchyních. Nejčastěji se s nimi setkáte v Itálii, Německu, Rakousku, Maďarsku a Slovinsku. Měkké šišky se podávají s různými typy omáček, dušenou či grilovanou zeleninou, nebo se zapékají se sýrem. V některých zemích se malé noky přidávají i do polévek.
Pro krásnou barvu a jemnou chuť můžete noky připravit z dýně. Jedná se o rychlý a nenáročný recept, který si oblíbí celá rodina. Velkou výhodou je, že ačkoliv se jedná o typicky podzimní jídlo, dýni v obchodech seženete po celý rok. Proto se můžete do dýňových noků pustit i na jaře či v létě.
Dýně hokkaidó. Recept na dýňovou polévku, krémové rizoto i vynikající koláč
Jak na dýňové pyré?
Ingredience:
Postup:
- Předehřejte troubu na 180 °C.
- Dýni rozpulte a vydlabejte z ní semínka.
- Obě poloviny dýně rozmístěte na plech vyložený pečícím papírem.
- Pečte doměkka 45 minut na 175 °C.
- Po upečení nechte dýni vychladnout na mřížce.
- Z vychladlé dýně vydlabejte dužiny, dejte ji do mísy a rozmixujte tyčovým mixérem dohladka.
- Pyré můžete rovnou použít k výrobě noků nebo uložit do mrazáku, kde vydrží až půl roku.
Dýňové noky pro děti
Ingredience:
- 200 g dýňového pyré
- 250 g hladké mouky
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 snítky saturejky
Postup:
- Dýňové pyré smíchejte s hladkou moukou a olivovým olejem.
- Přidejte saturejku, případně jiné bylinky a vytvořte těsto. Starším dětem můžete noky ochutit solí a muškátovým oříškem.
- Z těsta vyválejte váleček a nakrájejte ho na menší kousky, ze kterých poté začnete tvarovat noky.
- Do každého nočku udělejte vidličkou vroubky.
- Přiveďte k varu vodu v hrnci a vhoďte do ní noky.
- Jakmile noky vyplavou, jsou hotové. Vyndejte je a nasypte do mísy s trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepily.
- Dýňové noky můžete podávat s dušenou zeleninou.
Noky z muškátové dýně
Ingredience:
- ½ muškátové dýně
- 1 vejce
- 200–300 g hladké mouky
- špetka soli
- špetka bílého pepře
- špetka muškátového oříšku
- bylinky
- olivový olej
- parmazán
Postup:
- Dýni oloupejte a vydlabejte z ní semínka. Rozkrájejte ji na kousky a zakapejte olivovým olejem.
- Pečte dýni v předem vyhřáté troubě přibližně 30-40 minut.
- Upečenou dýni rozmačkejte vidličkou na pyré. Přidejte k ní koření, vejce a postupně přisypávejte mouku.
- Rukama vypracujte těsto, které není příliš tuhé.
- Do velkého hrnce nalijte osolenou vodu a přiveďte ji k varu.
- Těsto na noky dejte na pomoučněný vál. Vytvořte váleček a ukrajujte z něj asi 1 cm velké kousky. Jednotlivé noky pak ozdobte vidličkou.
- Noky vařte v osolené vodě. Nechte je vyplavat na hladinu a povařte 1 minutu.
- Po uvaření noky zakápněte trochou olivového oleje, aby se k sobě neslepily.
- Podávejte osolené, okořeněné a zasypané parmazánem.
Dýňové noky se šalvějovým máslem
Ingredience:
- pyré z 1 kg dýně hokkaidó
- 200-250 g hladké mouky
- 1 lžička soli
- špetka mletého bílého pepře
- 120 g másla
- olivový olej
- 2 hrsti šalvějových lístků
- parmazán
Postup:
- K dýňovému pyré přidejte prosátou mouku, osolte a opepřete. Důkladně promíchejte, aby vzniklo hladké a měkké těsto. Podle potřeby přidejte další mouku.
- Na pomoučněném plechu vyválejte a prohněťte těsto. Rozdělte ho na 4 díly a z každého vytvarujte 30 cm dlouhé válečky. Nakrájejte je na 3cm kousky a do každého vtiskněte vidličku.
- Noky postupně vsypejte do hrnce s vroucí osolenou vodou.
- Vařte 2 minuty, nebo dokud nevyplavou noky na hladinu. Poté vařte ještě další 2 minuty.
- Vyjměte noky a dejte je do mísy s trochou oleje. Přikryjte a udržujte noky teplé.
- V pánvi rozehřejte máslo. Jakmile začne pěnit, přidejte šalvěj a smažte 2 minuty dozlatova. Poté osolte a opepřete.
- Noky nandejte na talíř a přelijte je hotovým šalvějovým máslem. Ozdobte hoblinkami parmazánu.
Recepty pro děti: Pyré z dýně
Dýňové noky z celozrnné mouky
Ingredience:
- 400 g dýňového pyré
- 1 žloutek
- 300 g celozrnné špaldové mouky
- 4 lžíce mléka
- sůl
Postup:
- Ve velké míse smíchejte dýňové pyré se žloutkem, solí, moukou a mlékem.
- Kompaktní nelepivé těsto rozdělte na 4 stejné části a z každé z nich vytvořte váleček.
- Z válečku odkrajujte 1,5cm noky. Ozdobte je tím, že je seshora označíte stlačením vidličky.
- Noky vařte 3 minuty v osolené vroucí vodě.
- Podávejte s oblíbenou omáčkou a strouhaným sýrem.
Dobrou chuť!