Přemýšlíte, co podniknout s dýní hokkaidó? Vyzkoušejte naše tipy na slaná a sladká jídla. Pochutnáte si vy i vaše děti.
Seznamte se s dýní hokkaidó
Malý druh dýně pochází z japonského ostrova Hokkaidó, odkud se postupně rozšířil do Ameriky a později i do Evropy. Jelikož je tato dýně velmi odolná a nemá vysoké nároky na pěstování, rychle se u nás zabydlela.
Ačkoliv je sytě oranžová dýně odrůdy hokkaidó neodmyslitelně spjatá s podzimem, je dostupná celoročně. Navíc se nemusí loupat, má skvělou chuť a hodí se do slaných i sladkých receptů. Má mírně nasládlou chuť, kterou lze přirovnat k jedlým kaštanům. Slupka i dužina při tepelné úpravě velmi rychle změkne, takže vám k přípravě jídla stačí jen pár minut.
Hokkaidó je plná vitaminů a minerálů
Velkou výhodou hokkaidó dýně je nízký obsah kalorií a současně vysoký obsah cenných látek. Najdete v ní vlákninu, vodu, betakaroten, vitamin C, vitaminy skupiny B a spoustu draslíku. Konzumací této dýně podpoříte funkci svých svalů, srdce a nervové soustavy. Navíc udržíte v kondici své oči, kůži i psychiku.
Co všechno můžete z dýně připravit?
- polévky
- omáčky
- rizota
- kuskus
- kaše
- pyré
- pomazánky
- kompoty
- různé druhy moučníků
- pečené směsi
Recepty pro děti: Pyré z dýně
Tipy na kuchyňské vychytávky
- Hokkaidó dýni neloupejte, jen ji rozpulte a odstraňte její střed obsahující semínka.
- Dužinu dýně můžete pokrájet na větší či menší kousky, ale bez obav ji můžete připravovat i v celku.
- Pokud chcete zvýraznit chuť dýně, před další kuchyňskou úpravou ji opečte v troubě. Stačí ji osolit, pokapat olejem a případně lehce okořenit. Při 200 stupních Celsia bude dýně upečená za půl hodiny. Takto upečenou dýni můžete použít k těstovinám, do kuskusu, rizota nebo polévky.
- Do polévky, pyré či kaše dýni uvařte v osolené vodě a poté rozmixujte tyčovým mixérem do hladka.
- Dýně si rozumí s výraznějšími chutěmi chilli, kari, rozmarýnu či tymiánu. Pokud hodláte připravit dýni na sladko, zkuste ji zkombinovat se skořicí, badyánem nebo dalším typicky vánočním kořením.
Nejlepší dýňové recepty
Dýňová polévka zjemněná smetanou
Ingredience:
- 500 g omyté dýně hokkaidó nakrájené na kostky
- 1 malá cibule pokrájená nadrobno (pouze pro děti od 1 roku)
- 2 lžíce másla
- 600 ml zeleninového nebo hovězího vývaru
- 150 ml smetany ke šlehání
- 2 lžíce zakysané smetany
- strouhaný muškátový oříšek
- čerstvě mletý pepř
- sůl
- 4 lžíce dýňových semínek na ozdobu
- dýňový olej na ozdobu
Postup:
- V hrnci orestujte cibuli na másle.
- Přidejte dýni a opečte ji ze všech stran.
- Přelijte vývarem, přiklopte poklicí a vařte, dokud nebude dýně měkká.
- Poté odstavte a rozmixujte do hladké konzistence.
- K polévce přidejte smetanu na šlehání a prohřejte.
- Podle chuti osolte, opepřete a okořeňte muškátových oříškem. Pořádně promíchejte.
- Polévku podávejte ozdobenou lžičkou zakysané smetany, trochou dýňového oleje a dýňovými semínky.
Kaše z dýně a mrkve
Ingredience:
- 600 g dýně hokkaidó nakrájené na kostičky
- 50 g másla
- 500 g mrkve nakrájené na kolečka
- 60 g pomazánkového másla
- sůl
- 1,5 lžíce medu
Postup:
- Mrkev společně s dýní vařte ve vroucí osolené vodě zhruba 10 minut.
- Poté sceďte, zeleninu vraťte do hrnce a nechte půl minuty sušit na vařiči.
- Sundejte z ohně, nahrubo zeleninu rozšťouchejte a poté vmíchejte máslo.
- Rozmíchejte do hladka a poté přidejte pomazánkové máslo. Zamíchejte, ochutnejte a podle potřeby doplňte sůl a med.
Dýňový koláč
Ingredience:
- 1 dýně hokkaidó
- 100 g másla + další na vymazání formy
- 100 g moučkového cukru
- 2 vejce
- 200 g mletých mandlí
- 1 lžička prášku do pečiva
Postup:
- Dýni očistěte, rozpulte a vydlabejte z ní vnitřek. Dužinu pak nakrájejte na asi centimetrové kostky.
- Uvařte dýni v napařovacím hrnci, dokud nezměkne.
- Po 15 minutách by měla být dýně uvařená. Usušte ji, abyste ji zbavili přebytečné vlhkosti.
- Uvařenou dýni rozmačkejte nebo rozmixujte na pyré. Mělo by vám ho vzniknout cca 400 g.
- Pyré nechte vychladit a mezitím zapněte troubu na 180 stupňů Celsia.
- Máslo utřete s cukrem do nadýchané pěny.
- Přidejte vejce, dvě lžíce mletých mandlí, prášek do pečiva a pořádně promíchejte.
- Nakonec přidejte ke směsi i pyré a znovu zamíchejte.
- Vmíchejte i zbytek mletých mandlí. Pokud budete vzniklé těsto moc tuhé, rozřeďte ho vychladlou tekutinou, ve které jste vařili dýni nebo mlékem.
- Kulatou dortovou formu o průměru 22 cm vymažte máslem a vlijte do ní těsto.
- Pečte zhruba 45 minut. Pokud bude koláč příliš brzy hnědnout, přikryjte ho alobalem.
Dýňové pyré
Ingredience:
- 1,5 kg dýně hokkaidó pokrájené na kostky
- 2 oloupané brambory
- 1 lžíce cukru krupice
- 125 ml smetany ke šlehání
- 10 lístků šalvěje
- olivový olej
- čerstvě mletý pepř (pouze pro větší děti)
- sůl
Postup:
- Troubu předehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Kostky dýně rozprostřete na plech vyložený pečícím papírem. Pokapejte olivovým oleje, posypte cukrem a přidejte lístky šalvěje.
- Zakryjte alobalem a pečte 20 minut.
- Sejměte alobal, vraťte pekáč do trouby a pečte dalších 20 minut.
- V osolené vodě uvařte brambory.
- Jakmile je dýně upečená, odstraňte z dýně šalvěj a rozmixujte společně s bramborami a smetanou na hladké pyré.
- Podle chuti dosolte a podávejte.
Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti
Cizrnové kari s dýní hokkaidó pro dospělé a větší děti
Ingredience:
- ¼ středně velké dýně hokkaidó
- 1,5 hrnku uvařené cizrny nebo 1 plechovka konzervované cizrny
- 2 stroužky česneku
- 2 cm zázvoru
- 1 lžička kari
- 1 plechovka kokosového mléka
- kokosový olej
- 1 limetka
- koriandr
- 1 hrnek jasmínové rýže
Postup:
- Cizrnu namočte přes noc. Ráno vodu vylejte, cizrnu lehce osolte a uvařte ji ve vodě doměkka. Pokud spěcháte, použijte cizrnu z plechovky.
- Dýni hokkaidó pokrájejte na malé kostky velké jako cizrna.
- Na pánvi rozehřejte lžíci kokosového oleje a na středním plameni opečte lehce osolenou dýni.
- Po 5 minutách přidejte česnek posekaný na malé kousky a nastrouhaný zázvor. Minutu restujte a vše zaprašte kari kořením.
- Přidejte cizrnu a zalijte kokosovým mlékem.
- Za občasného míchání nechte omáčkou zhoustnout a dýni změknout.
- Směs zakápněte několika kapkami limetkové šťávy a těsně před koncem přidejte nasekanou nať koriandru.
- Podávejte s jasmínovou rýží.
Pomazánka z dýně hokkaidó
Ingredience:
- 1 menší dýně hokkaidó
- 1 lžíce tahini
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku (pouze pro větší děti)
- sůl
- pepř (pro větší děti)
- římský kmín
- citronová šťáva
Postup:
- Dýni omyjte, rozkrojte a vydlabejte z ní jádra.
- Pokrájejte dýni na měsíčky, posolte ji a zakápněte olejem.
- Pečte asi 25-30 minut na 180 stupňů Celsia, dokud dýně nezměkne.
- Upečenou dýni dejte do mixéru, přidejte olivový olej, česnek, pepř, sůl, tahini, šťávu z citronu, římský kmín a rozmixujte.
- Podle chuti můžete přidat více soli a koření.
- Podávejte s čerstvým pečivem a zeleninou.
Dýňové rizoto
Postup:
- 1 dýně hokkaidó
- 5 stroužků česneku (pro větší děti)
- 1 cibule (pro děti od 1 roku)
- 0,5 dl suchého bílého vína
- 750 ml zeleninového vývaru
- 100 ml plnotučného mléka
- 140 g ricotty
- sůl
- pepř (pro větší děti)
- 200 g rýže arborio
- 50 g parmazánu
- dýňová semínka
- dýňový olej
Postup:
- Troubu rozehřejte na 180 stupňů Celsia.
- Dýni omyjte a pokrájejte na větší kousky.
- Česnek zbavte slupky a společně s dýní ho dejte do zapékací mísy.
- Pokapejte 1 lžící olivového oleje, osolte, opepřete a dejte na 20 minut péct do trouby.
- V hrnci ohřejte vývar. Mezitím v hlubší pánvi rozehřejte další lžíci olivového oleje.
- Cibuli oloupejte a nakrájejte ji nadrobno.
- Cibuli orestujte a přidejte k ní rýži, kterou také lehce orestujte.
- Přilijte víno a nechte ho odpařit.
- Ztlumte na střední plamen, přilijte vývar tak, aby byla rýže ponořená. Jakmile se tekutina odpaří, přilijte další vývar. Takto postupujte až do chvíle, dokud rýže není na skus.
- Upečenou dýni rozmixujte dohladka spolu s ricottou a mlékem.
- Dýňové pyré přidejte uvařené rýže.
- Přidejte najemno nastrouhaný sýr, promíchejte a podle chuti dosolte a dopepřete.
- Rizoto by mělo být tekutější a na talíři se rozlít.
- Na talíři rizoto ozdobte semínky a dýňovým olejem.
Dobrou chuť!