Máte rádi čerstvé sýry? Chcete mít jistotu kvalitních ingrediencí a navíc ušetřit peníze? Připravte si vlastní domácí lučinu. Potřebujete k tomu jen pár surovin.
Univerzální krémový sýr
Najít v obchodě přírodní sýr s opravdu čistým složením není zrovna lehké. Pokud se chcete obejít bez stabilizátorů, barviv, soli a dochucovadel, pusťte se do výroby vlastního čerstvého sýra. Možná vás překvapí, jak je to jednoduché. Základ lučiny tvoří bílý jogurt a smetana. Podle chuti můžete hotovou lučinu namazat na chleba nebo ji použít jako základ do různých pomazánek. Pokud máte rádi těstovinové saláty, použijte lučinu jako jemnou zálivku. Skvěle chutná i v kombinaci s pažitkou a dalšími bylinkami.
Od kdy mohou děti jíst mléčné výrobky?
- Jogurt – od 7 měsíců
- Zakysaná smetana – od 9 měsíců
- Smetana ke šlehání – od 1 roku
Domácí lučina pro děti od 9 měsíců
Ingredience:
- 500 g bílého jogurtu
- 200 g zakysané smetany
Postup:
- Jogurt smíchejte se zakysanou smetanou.
- Vezměte vyšší nádobu, položte do ni jemné síto a to vystelte látkovou plenou.
- Na látku nalijte připravenou směs a ujistěte se, že se neprověšuje.
- Dejte nádobu do lednice a nechte tekutinu odkapávat do druhého dne.
- Odkapanou syrovátku vypijte, přilijte do koupele nebo použijte k přípravě chleba či sladkého moučníku.
Mrkvová pomazánka. Recepty na zdravou pochoutku pro malé i velké děti
Domácí lučina z jogurtu pro děti od 7 měsíců
Ingredience:
- 1 velký bílý jogurt s 3-5 % tuku
Postup:
- Připravte si mísu, cedník a plátýnko.
- Na cedník do misky dejte plátýnko a vlijte celý jogurt.
- Vršek plátýnka utáhněte a zatočte. Dejte do lednice na minimálně 12 hodin vykapat.
- Po vykapání můžete servírovat lučinu jen tak s pečivem nebo z ní vytvořit pomazánku.
Domácí lučina ze smetany ke šlehání
Ingredience:
- 1 kg bílého jogurtu
- 250 ml smetany ke šlehání
- 0,5 lžičky soli
Postup:
- Smíchejte jogurt s nenašlehanou smetanou a vše nalijte do většího cedníku vyloženého čistým plátýnkem nebo látkovou plenou.
- Cedník postavte na mísu a nechte 24 hodin v chladu odkapávat.
- Hotovou lučinu můžete jíst jen tak nebo ji smíchat s dalšími surovinami a vytvořit chutnou pomazánku.
- Lučinu skladujte v lednici v uzavřené nádobě.
Dobrou chuť!