Domácí přesnídávky jsou skvělou alternativou ke kupovaným skleničkám. Přesně víte, co do nich dáváte, obejdete se bez konzervantů, barviv i zbytečných sladidel a ovoce můžete kombinovat přesně podle chuti svého potomka.
Hrušková kojenecká přesnídávka recept
Suroviny:
- 3 hrušky
- 150 ml kojenecké vody
Postup:
- Hrušky oloupejte, zbavte jadérek, omyjte a nakrájejte na malé kousky.
- Vložte do hrnce, podlijte kojeneckou vodou a 5 – 10 minut povařte do změknutí.
- Směs rozmixujte, nechte trochu vychladnout a můžete podávat.
Tip: Chcete-li připravit přesnídávku do zásoby, naplňte směsí vyvařené skleničky, důkladně je zavíčkujte a sterilujte 20 minut na 180 stupňů Celsia v zakrytém hrnci s trochou vodu.
Recepty pro děti: Švestky s jablky a hruškou
Jablečno-hrušková přesnídávka
Suroviny:
- 2 hrušky
- 0,5 kg jablek
- kojenecká voda
- špetka skořice (nemusí být)
Postup:
- Jablka i hrušky oloupejte a pokrájejte na menší kousky.
- Vložte do hrnce, přidejte skořici a vařte v troše kojenecké vody do změknutí.
- Přebytečnou vodu sceďte, směs rozmixujte a rozdělte do skleniček.
- V lednici vám přesnídávka vydrží až 3 dny.
Bohatá ovocná přesnídávka – recept
Suroviny:
- 2 hrušky
- 2 jablka
- 5 meruněk
- 1 banán
- fenyklová semínka
- hrnek kojenecké vody
Postup:
- Hrušky a jablka oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na menší kousky.
- Meruňky zbavte pecek a pokrájejte na půlky.
- Banán oloupejte a nakrájejte na kolečka.
- Fenyklová semínka rozdrťte hmoždířem nebo rozmixujte v robotu.
- Ovoce vložte do hrnce, podlijte vodou a vařte do změknutí. Nakonec přidejte i fenyklová semínka a vařte další cca 2 minuty.
- Směs rozmixujte a po vychladnutí nalijte do skleniček.
Bramborová kaše s mrkví a kedlubnou pro kojence a batolata
Hrušková přesnídávka s pudinkem a cukrem pro starší děti
Suroviny:
- 1,5 kg hrušek
- 1 vanilkový pudink
- 1 vanilkový cukr
- 800 ml vody
Postup:
- Hrušky oloupejte, zbavte jadérek a pokrájejte na menší kousky.
- Přendejte je do hrnce, podlijte vodou a rozvařte.
- Mixerém rozmixujte směs na kaši a nechte vychladit.
- K přesnídávce přidejte pudink a vanilkový cukr a znovu povařte.
- Nyní přesnídávku můžete nalít do sklenic a v případě potřeby sterilovat cca 15 minut při 100 stupních Celsia.
Hrušková přesnídávka bez pudinku s banánem
Suroviny:
- 5 hrušek
- 1 banán
- 1 hrnek kojenecké vody
Postup:
- Hrušky oloupejte, zbavte jádřinců a nakrájejte na malé kousky.
- Banán oloupejte a pokrájejte na kolečka.
- Ovoce vložte do hrnce, podlijte vodou a uvařte doměkka.
- Jakmile je ovoce rozvařené, rozmixujte ho a poté nechte vychladnout.
- Pokud vaše dítě nesní přesnídávku do 3 dnů, můžete ji ihned sterilovat a uložit do zásoby.