×
MotherClub.cz

Recepty na pudink pro kojence. Bio vanilkový pudink, nebo Zlatý klas?

Domácí kaše pro miminka

Pudink patří mezi oblíbené dětské pokrmy, společně s přesnídávkou nebo rýžovým dezertem s ovocem. Tyto dobroty můžeme nabízet už velmi malým dětem, kojencům a batolátkům, které je milují. Pojďme si představit několik receptů na nejlepší dětské pudinky pro kojence a batolata. Odkdy dítě vlastně může pudink a co všechno do něj můžeme dát?

Odkdy může miminko pudink s ovocem?

S prvními příkrmy začínáme u dětí již od ukončeného 4. měsíce. Nejprve dítěti nabízíme rozmixovanou vařenou zeleninu nebo uvařené ovoce ve formě přesnídávky. Postupně můžeme zkoušet další druhy ovoce a zeleniny či prvních obilovin. Nejprve zavádíme rýžovou kaši, kukuřičnou kaši nebo jáhlovou kaši, později zkoušíme i ovesnou kaši a lepek.

Pudink patří mezi oblíbené první příkrmy – tvoří jej vlastně pouze mateřské či kojenecké mléko zahuštěné vařeným ovocem, případně rozmixovanou rýží či jáhlami, později třeba i dětskými piškoty. Klasický pudink se potom připravuje z kukuřičného nebo bramborového škrobu, případně agaru, které se zavařují do mléka. Je ale nutné použít kojenecké, mateřské či rostlinné mléko, kravské krabicové mléko opravdu co nejpozději, anebo vůbec!

Pudink je velmi pestrou a variabilní možností, jak nachystat dítěti chutnou svačinku, která i dobře vypadá a hraje všemi barvami. Ráno ještě dítěti dáte vypít láhev mléka, v poledne dostane zeleninový příkrm s rýží, večer před spaním opět mléko. A na svačinku dopoledne nebo odpoledne se hodí i kromě přesnídávky nebo ovoce také pudink či dezert. Jaké druhy pudinků tedy dětem můžeme připravit a od jakého věku jsou pro ně vhodné? Inspirujte se našimi recepty!

Bio vanilkový pudink, nebo Zlatý klas?

Puding lze přirozeně vyrobit z takových surovin, které děti od určitého věku již mohou a které po rozmixování nabydou husté, krémovité konzistence. Patří mezi ně například banán, vařená jablka, dýně, rýže či jáhly. Předně jde o potraviny obsahující velké množství škrobu. Druhá věc je klasický pudink v prášku, který se zavaří do kojeneckého nebo mateřského mléka. V tomto případě jde většinou o kukuřičný škrob, který bývá různě ochucený. Vždy je ale lepší preferovat bio vanilkový pudink, který obsahuje pouze kukuřičný škrob a pravou vanilku. Vždy se podívejte na složení pudinku v prášku a nedávejte dětem pudink s obsahem cukru, umělých aromat, barviv či sladidel!

Některé pudinky obsahují také přidanou pšeničnou mouku, což je rovněž zbytečné a u malých dětí, kterým jste ještě nezkoušeli dávat lepek to není úplně vhodné, natožpak u dětí, které netolerují lepek. Mouky bývá v klasickém pudinku sice jen maličko, ale i tak je v mnoha ohledech lepší použít pouze na zahuštění čistý škrob, a to bez dochucovadel. Pudink dítěti přece můžete libovolně ochutit ovocem.

Jednou z dalších možností je také například použití Zlatého klasu pro děti. Maminky na mateřských fórech Zlatý klas rozebírají jako vhodnou alternativu pudinku pro kojence a batolata, ale je dobré vědět, že Zlatý klas kromě kukuřičného škrobu obsahuje i aromata (přírodní barviva jako riboflavin a karoteny nevadí, jedná se o vitamíny). V tomto ohledu je bio vanilkový pudink pro děti rozhodně lepší.

Pojďte se podívat na naše recepty!

Banánový pudink od ukončeného 5. měsíce

Pro přípravu pudinku si nakupte tyto suroviny:

  • 1 banán
  • kojenecké nebo mateřské mléko
  • 100 g jáhel
  • rýžový sirup nebo med

Postup přípravy:

Jáhly uvařte v kojenecké vodě stejným způsobem jako vaříte rýži. Rozvařte je doměkka, po vychladnutí dejte do mixéru nebo do misky, pokud používáte tyčový mixér, a rozmixujte společně s kojeneckým či mateřským mlékem a banánem rozmělněným vidličkou. Můžete malinko zakápnout medem či rýžovým sirupem, ale sladidlo lze zcela vynechat. Vláčný a hustý pudink rozdělte do misek a nabídněte dítěti. Přebytek lze uchovat v lednici, a poté vždy ohřát na pokojovou teplotu.

Alternativa:

Místo banánu použijte vařené jablko.

Dýňový pudink od ukončeného 5. měsíce

Dýni Hokkaidó uvařte (někdo vaří ve slupce a loupe až potom). Kostičky vařené dýně bez slupky a jadérek rozmixujte společně s banánem, nebo vařeným jablkem. Přidat lze i vařenou bílou rýži arborio nebo jáhly. Vše řádně rozmixujte, eventuálně zakápněte medem či rýžovým sirupem, anebo sladidlo zcela vynechejte.

Rýžový pudink s borůvkami od ukončeného 5. měsíce

Uvařte rýži arborio a rozmixujte ji v kojeneckém nebo mateřském mléce. U dětí starších 9ti měsíců použijte třeba i rýžové nebo jáhelné mléko. Přimixovat můžete vařené borůvky, nebo vařené jahody, vařené jablko nebo vařené meruňky či broskve, a to dle věku a preferencí dítěte. Zakápnout lze rýžovým sirupem nebo medem.

Jak nahradit cukr a čím sladit zdravěji. Je lepší med, melasa, nebo čekankový či rýžový sirup?

Batátový pudink s mrkvičkou od ukončeného 6. měsíce

Tento pudink si připravíme z uvařených batátů a mrkve. Vše necháme vychladnout, rozmixujeme v mixéru, přidáme trochu medu nebo rýžového sirupu a rýžového či kokosového mléka.

Jak vyrobit rostlinné mléko: Zkuste recepty na sojové, rýžové, ovesné a mandlové mléko

Karobový pudink od ukončeného 8. měsíce

Uvaříme si bílou rýži arborio nebo mléčnou rýži a necháme vychladnout, dáme do misky,. Můžeme přidat jak mateřské či kojenecké mléko, tak rýžové mléko a trochu rýžového sirupu. Vše umixujeme s karobem, případně ještě s kostky vařených jablek.

Karob jako alternativa kakaa. Co si z něj můžeme připravit?

Vanilkový pudink od ukončeného 9. měsíce nebo 1 roku dítěte

Tento klasický pudink můžete dítěti připravit jak z bio vanilkového pudinku, tak třeba také z agaru (mořské řasy). Agar nabízejte raději až dětem starším jednoho roku. Mléko lze volit také rostlinné, například rýžové, ovesné či rýžovo-kokosové, sladit můžete lehce medem nebo rýžovým sirupem.

Recepty z rýžového mléka. Kde všude lze rýžové mléko použít?

 

Pudink tradičně zavaříte do mléka a horký rozlijete do formiček. Děti milují různé formičky ve tvaru zvířátek, pudink navíc můžete už ozdobit i čerstvým ovoce, například jahodami, nebo piškoty (lze koupit i bezlepkové piškoty z kukuřičné nebo rýžové mouky).

Agar se připravuje podobně jako želatina a rozmíchává se ve studené vodě či rostlinném mléce (případně ovocné šťávě), poté se za stálého míchání přivede k varu a vaří se do zhoustnutí.

Bio pudink s pravou vanilkou a malinami pro děti od ukončeného 9. měsíce

Přísady:

  • trocha vanilkového pudinku či kukuřičného škrobu
  • rostlinné mléko (rýžové, jahelné, kokosové…)
  • podle chuti rýžový sirup nebo med
  • libovolné ovoce (maliny, borůvky…)

Příprava pudinku pro kojence:

Oddělte část rostlinného mléka a rozmíchejte v něm pudink, přidejte trochu rýžového sirupu či medu. Zbylou část mléka dejte vařit, jakmile dojde k varu, přilejte část s rozmíchaným pudinkem a důkladně míchejte do zhoustnutí. Do misek rozdělte čerstvé maliny a borůvky, přelijte pudinkem a nechte vychladnout.

Nejvíce vás zajímá:

Početí miminka:

Děti:

Zdraví:

Vaření pro děti:



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*