×
MotherClub.cz

Recept na buchtičky se šodó. Potěší nejenom nejmenší strávníky

Buchtičky se šodó
Zdroj: Shutterstock

Buchtičky se šodó jsou mezi jídly naprostým dětským favoritem. Ale přiznejme si upřímně – nemáte je rádi i vy, dospělí? Tak si je pojďme uvařit!

Buchtičky se šodó jsou klasika české sladké kuchyně a jedno z nejoblíbenějších dětských jídel. Jako snad jakýkoliv pokrm lze i tento připravit v jednodušší a rychlejší verzi. Buchty lze koupit hotové a snadné šodó můžete udělat z kupovaného pudinkového prášku.

Věřte ale, že pokud ho uděláte kompletně domácí s přidáním pravé vanilky, už nikdy nebudete chtít jiné. O domácích kynutých buchtách to platí dvojnásob.

Nejlepší palačinky jsou ty tenké a nadýchané. Jak na ně?

Na 4 porce:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml vlažného mléka
  • 50 g krupicového cukru
  • 25 g čerstvého droždí
  • 2 menší vejce
  • špetka soli
  • kůra z ½ citronu
  • 100 ml oleje
  • trocha másla

Na krém:

  • 750 ml mléka
  • 50 g cukru
  • 6 žloutků
  • 2 lžíce škrobu
  • vanilkový extrakt nebo vanilkové lusky
  • 1-2 lžíce rumu – volitelné

Buchtičky se šodó postup:

1. Smícháme droždí, lžíci cukru a mouky, čtyži lžíce mléka a necháme v teple vzejít. Zbytek mouky prosijeme a smícháme se zbylými surovinami kromě másla. Vytvoříme hladké těsto, které necháme na teplém místě asi tři čtvrtě hodiny kynout.

2. Rozpustíme si pár lžic másla. Částí vymažeme plech, v němž budeme péct buchty. Část necháme zatím stranou. Z vykynutého těsta odebíráme části, tvoříme kuličky a ty dáváme jednu vedle druhé do plechu. Každou z buchet potřeme rozpuštěným máslem. Poté necháme ještě asi půl hodiny kynout.

3. Buchtičky pečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů dozlatova. Mezitím si připravíme krém. Do hrnce dáme léko, polovinu cukru, škrob, vanilku dle chuti, případně rum a vše svaříme. Necháme čtvrt hodiny odstát a poté si hrnec přesuneme do vodní lázně. V míse smícháme žloutky se zbylým cukrem a směs pomalu přidáváme ke svařené mléčné směsi, která rozhodně nesmí vřít. Důkladně vmícháme a můžeme podávat na hotových buchtičkách.

Jak se Vám líbil tento článek?

Jak se Vám líbil tento článek?

Nejvíce vás zajímá:

Početí miminka:

Děti:

Zdraví:

Vaření pro děti:



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*