Menu
MotherClub.cz
Těhotenství

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku během těhotenství?

Těhotenství je obdobím, ve kterém je důležité dodržovat zdravý jídelníček. Těhotenský jídelníček musí zajistit zdravý vývoj plodu, ale i dostatek živin pro tělo matky. Jaké potraviny musíte do jídelníčku zařadit?

1. Brokolice a listová zelenina

Kyselina listová je během těhotenství jednou z nejdůležitějších látek. Velice často se podává i ve formě doplňku stravy. Přírodní zdroj je ale vždy lepší. A tak by ve vašem jídelníčku neměly chybět brokolice, kapusta, špenát, chřest nebo hlávkový salát.

Kromě kyseliny listové jsou tyto druhy zeleniny bohaté i na další potřebné vitaminy a minerály. Do svého těla dostanete železo, vápník, draslík, vitaminy K, A a C. Opomenout nesmíme ani vlákninu, která v těhotenství pomůže srovnat trávení.

2. Ořechy

Máte „chutě“ a nechcete mít výčitky z konzumace nezdravých potravin? Ořechy jsou skvělou volbou! Připravte si mix různých druhů ořechů a ujídejte je, kdykoliv máte chuť na něco nezdravého. Vtip je v tom, že ořechy vaše potřeby uspokojí a přitom se jedná o velice zdravou potravinu plnou živin. Ideální volba pro vaši psychickou pohodu i fyzické zdraví matky i plodu. Nejlepší jsou ořechy v přirozené formě, ale když jednou za čas trochu „ujedete“ a dáte si ořechy v čokoládě nebo pražené a solené, nikdo se zlobit nebude.

3. Vejce

Vejce jsou skvělou potravinou v těhotenství. Obsahují totiž všechny látky, které plod potřebuje. Vždyť se ze živin ve vejci obsažených dokáže vyvinout celé kuře! Vejce jednoduše řečeno obsahuje komplexní spektrum živin – od všeho trochu. A pro plod i pro vaše tělo jde tak o ideální koktejl, který by se v jídelníčku měl objevovat pravidelně.

Kvůli riziku salmonely a jiných bakterií je však vhodné vynechat vejce domácí a obecně vynechat pokrmy, ve kterých neprojde vejce tepelnou úpravou. Tedy žádná vejce naměkko nebo nepečené deserty se žloutky a bílky.

4. Rybí maso

Rybí maso obsahuje důležité mastné kyseliny omega-3 a omega-6. Kromě toho jsou zdrojem vitaminu D. Pozor ovšem na ty ryby, které jsou „pověstné“ vysokým obsahem rtuti. Ta by mohla být ve vyšším množství pro plod škodlivá. Vyhnout se tedy musíte například tuňákům. Lepší volbou bude losos nebo pstruh.

5. Voda (a tekutiny obecně)

Každá odpovědná nastávající matka o svém jídelníčku během těhotenství přemýšlí. Ženy skutečně zpravidla dodržují zdravý a rozmanitý jídelníček a tělu poskytují dostatek živin. Jenže naše tělo je tvořeno především vodou a platí to i o těle plodu!

Příjem vody by měl být během těhotenství zvýšený a pravidelný. Ostatně objem krve v těle vzroste během těhotenství až o polovinu oproti normálnímu stavu! Jakmile vás tedy bolí hlava, dělá se vám nevolno, jste unavená apod., příčina může být v dehydrataci. Ta přitom může být pro plod škodlivější než dočasný nedostatek určité živiny. Mějte tedy u sebe neustále lahev s vodou. Chybu neuděláte ani s čajem, ovocem a zeleninou.

Ohodnoťte tento článek:
5
Právě čtete

Jaké potraviny zařadit do jídelníčku během těhotenství?