×
MotherClub.cz

Dušená mrkev. 6 receptů na jednoduchý a zdravý oběd pro děti

Dušená mrkev recepty

Dobře připravená dušená mrkev vašemu dítěti zachutná a navíc mu poskytne spoustu živin. Vyzkoušejte variantu bez masa a další obměny klasického receptu.

Syrová nebo tepelně upravená mrkev?

Mrkev je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny a dalších výživných látek. Ačkoliv se většina druhů zeleniny a ovoce doporučuje konzumovat v syrovém stavu, u mrkve to neplatí. Syrová mrkev má tuhé buněčné stěny, které lidskému tělu brání přeměnit betakaroten na vitamin A a využije ho pouze z 25 %. Jakmile ale mrkev povaříte nebo podusíte, stěny mrkve se naruší, takže dochází k lepšímu vstřebávání. Pokud navíc mrkev zkombinujete s tukem, dokáže organismus rázem vstřebat více než polovinu obsaženého karotenu.

Mrkvová pomazánka. Recepty na zdravou pochoutku pro malé i velké děti

Způsob přípravy dušené mrkve

Domácí dušená mrkev se nedá srovnat s nenáviděným jídlem ze školních jídelen. Můžete ji připravit bez masa, s masem i s přidáním dalších druhů zeleniny. Některé maminky k dušené mrkvi přidávají hovězí, telecí či vepřové maso, vaječnou omeletu nebo jen vařené brambory s bylinkami. Jistě si brzy najdete svůj oblíbený způsob přípravy dušené mrkve, ke kterému se budete opakovaně vracet.

Klasická dušená mrkev

Ingredience:

  • 800 g mrkve
  • 50 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • sůl

Postup:

  1. Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
  2. Dejte ji do hrnce a zalijte horkou vodou.
  3. Mírně mrkev osolte, přidejte část másla a duste do poloměkka.
  4. Poté zahustěte světlou jíškou, kterou připravíte z další části másla a hladké mouky.
  5. Za občasného míchání ještě dále duste.
  6. Při podávání můžete mrkev ozdobit čerstvou petrželkou.

Dietní dušená mrkev

Ingredience:

  • 2 mrkve
  • 1 lžička olivového oleje
  • špetka soli

Postup:

  1. Mrkve očistěte a dejte je celé nebo pokrájené na menší kousky vařit do malého množství mírně osolené vody.
  2. Vařte 10-15 minut, dokud mrkev trochu nezměkne.
  3. Nechte mrkev vychladnout a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
  4. Mrkev dejte do kastrolku, přilijte trochu vody, ve které jste předtím mrkev vařili a opět prohřejte.
  5. Přidejte trochu olivového oleje. Podle chuti můžete přidat i trochu cukru.
  6. Můžete podávat samotné, nebo jako přílohu k masu či bramborám.

Dušená mrkev s masem a bramborem

Ingredience:

  • 1 větší mrkev
  • ¼ jablka
  • trocha másla
  • telecí, hovězí nebo vepřové maso
  • brambory

Postup:

  1. Mrkev i část jablka očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
  2. Do hrnce dejte kousek másla, přidejte k němu mrkev a zalijte vodou.
  3. Po chvíli přidejte i jablko a duste do měkka.
  4. Brambory očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Uvařte do měkka a poté rozmačkejte.
  5. Maso nakrájejte na malé kousky a povařte společně s bylinkami (bazalka, petrželka, libeček).
  6. Menším dětem můžete jídlo rozmixovat.

Recept na jablka, mrkev a banán s amarantovými vločkami

Dušená mrkev s hráškem

Ingredience:

  • 3 mrkve
  • 1 lžička hladké mouky
  • 2 lžíce mraženého hrášku
  • máslo
  • sůl
  • cukr

Postup:

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
  2. V kastrolu rozehřejte máslo, vložte nastrouhanou mrkev a přidejte mražený hrášek.
  3. Osolte, přidejte trošku cukru a krátce orestujte.
  4. Po chvíli zalijte vodou a na mírném ohni duste 10 minut.
  5. V hrnku smíchejte hladkou mouku s vodou a mrkev jíškou zahustěte.
  6. Duste dalších 5 minut a podávejte.

Dušená mrkev s medem a skořicí

Ingredience:

  • 400 g mrkve
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce citronové šťávy
  • sůl
  • med
  • mletá skořice

Postup:

  1. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo.
  2. Dejte mrkev do kastrolu, osolte a podlijte vodou.
  3. Uvařte mrkev do měkka a poté ochuťte medem, máslem a citronovou šťávou.
  4. Promíchejte, podle chuti přidejte skořici a podávejte.

Dušená mrkev s hovězím masem bez mouky

Ingredience:

  1. 150 g mrkve
  2. 50 g hovězího masa
  3. 1 brambor

Postup:

  1. Do studené vody dejte vařit hovězí maso.
  2. Po hodině přidejte nastrouhanou mrkev a vařte dalších 15 minut.
  3. Poté zahustěte nastrouhaným syrovým bramborem. Použít však můžete i instantní kaši nebo mouku.
  4. Povařte dalších 15 minut a podávejte.

 

Dobrou chuť!



Diskuse

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*