Dobře připravená dušená mrkev vašemu dítěti zachutná a navíc mu poskytne spoustu živin. Vyzkoušejte variantu bez masa a další obměny klasického receptu.
Syrová nebo tepelně upravená mrkev?
Mrkev je výborným zdrojem betakarotenu, vlákniny a dalších výživných látek. Ačkoliv se většina druhů zeleniny a ovoce doporučuje konzumovat v syrovém stavu, u mrkve to neplatí. Syrová mrkev má tuhé buněčné stěny, které lidskému tělu brání přeměnit betakaroten na vitamin A a využije ho pouze z 25 %. Jakmile ale mrkev povaříte nebo podusíte, stěny mrkve se naruší, takže dochází k lepšímu vstřebávání. Pokud navíc mrkev zkombinujete s tukem, dokáže organismus rázem vstřebat více než polovinu obsaženého karotenu.
Mrkvová pomazánka. Recepty na zdravou pochoutku pro malé i velké děti
Způsob přípravy dušené mrkve
Domácí dušená mrkev se nedá srovnat s nenáviděným jídlem ze školních jídelen. Můžete ji připravit bez masa, s masem i s přidáním dalších druhů zeleniny. Některé maminky k dušené mrkvi přidávají hovězí, telecí či vepřové maso, vaječnou omeletu nebo jen vařené brambory s bylinkami. Jistě si brzy najdete svůj oblíbený způsob přípravy dušené mrkve, ke kterému se budete opakovaně vracet.
Klasická dušená mrkev
Ingredience:
- 800 g mrkve
- 50 g másla
- 20 g hladké mouky
- sůl
Postup:
- Mrkev očistěte, omyjte a nakrájejte na kostičky.
- Dejte ji do hrnce a zalijte horkou vodou.
- Mírně mrkev osolte, přidejte část másla a duste do poloměkka.
- Poté zahustěte světlou jíškou, kterou připravíte z další části másla a hladké mouky.
- Za občasného míchání ještě dále duste.
- Při podávání můžete mrkev ozdobit čerstvou petrželkou.
Dietní dušená mrkev
Ingredience:
- 2 mrkve
- 1 lžička olivového oleje
- špetka soli
Postup:
- Mrkve očistěte a dejte je celé nebo pokrájené na menší kousky vařit do malého množství mírně osolené vody.
- Vařte 10-15 minut, dokud mrkev trochu nezměkne.
- Nechte mrkev vychladnout a poté ji nastrouhejte na hrubém struhadle nebo nakrájejte na tenké nudličky.
- Mrkev dejte do kastrolku, přilijte trochu vody, ve které jste předtím mrkev vařili a opět prohřejte.
- Přidejte trochu olivového oleje. Podle chuti můžete přidat i trochu cukru.
- Můžete podávat samotné, nebo jako přílohu k masu či bramborám.
Dušená mrkev s masem a bramborem
Ingredience:
- 1 větší mrkev
- ¼ jablka
- trocha másla
- telecí, hovězí nebo vepřové maso
- brambory
Postup:
- Mrkev i část jablka očistěte a nastrouhejte na hrubším struhadle.
- Do hrnce dejte kousek másla, přidejte k němu mrkev a zalijte vodou.
- Po chvíli přidejte i jablko a duste do měkka.
- Brambory očistěte a nakrájejte na drobné kostičky. Uvařte do měkka a poté rozmačkejte.
- Maso nakrájejte na malé kousky a povařte společně s bylinkami (bazalka, petrželka, libeček).
- Menším dětem můžete jídlo rozmixovat.
Recept na jablka, mrkev a banán s amarantovými vločkami
Dušená mrkev s hráškem
Ingredience:
- 3 mrkve
- 1 lžička hladké mouky
- 2 lžíce mraženého hrášku
- máslo
- sůl
- cukr
Postup:
- Mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
- V kastrolu rozehřejte máslo, vložte nastrouhanou mrkev a přidejte mražený hrášek.
- Osolte, přidejte trošku cukru a krátce orestujte.
- Po chvíli zalijte vodou a na mírném ohni duste 10 minut.
- V hrnku smíchejte hladkou mouku s vodou a mrkev jíškou zahustěte.
- Duste dalších 5 minut a podávejte.
Dušená mrkev s medem a skořicí
Ingredience:
- 400 g mrkve
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce citronové šťávy
- sůl
- med
- mletá skořice
Postup:
- Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo.
- Dejte mrkev do kastrolu, osolte a podlijte vodou.
- Uvařte mrkev do měkka a poté ochuťte medem, máslem a citronovou šťávou.
- Promíchejte, podle chuti přidejte skořici a podávejte.
Dušená mrkev s hovězím masem bez mouky
Ingredience:
- 150 g mrkve
- 50 g hovězího masa
- 1 brambor
Postup:
- Do studené vody dejte vařit hovězí maso.
- Po hodině přidejte nastrouhanou mrkev a vařte dalších 15 minut.
- Poté zahustěte nastrouhaným syrovým bramborem. Použít však můžete i instantní kaši nebo mouku.
- Povařte dalších 15 minut a podávejte.
Dobrou chuť!